Slavlje u Faludži zbog odlaska Amerikanaca

U Faludži se protesti zbog američkog prisustva održavaju od maja 2003, a stanovnici su tada otpor izražavali bacanjem cipela na vojnike.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2011. 11:58h

Stotine stanovnika Faludže, u kojoj je 2003. izbila prva pobuna zbog američkog prisustva u Iraku, danas su počeli slavlje zbog povlačenja vojnika SAD iz te zemlje najavljenog do kraja ove godine.

Organizatori proslave pod nazivom "Prvi godišnji festival u slavu otpora", postavili su na trgu u tom sunitskom gradu 60 kilometara zapadno od Bagdada, transparente na kojima piše "Faludža, bastion otpora", "Otpor je počeo ovdje" i "Sada smo slobodni".

Okruženi pripadnicima iračke vojske, učesnici protesta nose postere pobunjenika, skrivenih lica i sa oružjem u rukama, kao i ubijenih američkih vojnika i hamvi džipova uništenih prilikom dvije velike američke ofanzive na taj grad 2004.

U Faludži se protesti zbog američkog prisustva održavaju od maja 2003, a stanovnici su tada otpor izražavali bacanjem cipela na vojnike.

Prvi američki napad u aprilu 2004, radi suzbijanja pobune sunita, nije bio uspješan, a grad se brzo pretvorio u sjedište Al-Kaide i njenih saveznika koji su u Faludži nametnuli svoje zakone.

U drugoj bici, u novembru iste godine, poginulo je 2.000 civila i 140 Amerikanaca. U ofanzivi je učestvovalo 15.000 američkih vojnika i ona se smatra najtežom bitkom koju su Amerikanci vodili od rata u Vijetnamu.

Bonus video: