Iran: Obama bi morao da se izvini zbog bespilotne letjelice

U ponedjeljak je Obama na konferenciji za novinare rekao da SAD svoju letjelicu traže nazad
53 pregleda 0 komentar(a)
Oborena američka bespilotna letjelica u Iranu, Foto: AFP/Rojters
Oborena američka bespilotna letjelica u Iranu, Foto: AFP/Rojters
Ažurirano: 13.12.2011. 14:31h

Američki predsjednik Barak Obama morao bi da se izvini što je poslao bespilotnu letjelicu na iransku teritoriju, umjesto što traži da je vratimo, rekao je danas portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova, javile su agencije.

Iran je 4. decembra objavio da je nad istokom zemlje, blizu Avganistana srušio špijunsku letjelicu. Avion je prikazan i na televiziji, a Iran tvrdi da je uspio da otkrije njegove tehnološke tajne.

U ponedjeljak je Obama na konferenciji za novinare rekao da SAD svoju letjelicu traže nazad. "Zatražili smo je, vidjećemo kako će Iranci reagovati". Iranski zvaničnici su već rekli da je neće vraćati.

"Čini se da je (Obama) zaboravio da je narušen naš azdušni prostor, da je vođena špijunska operacija koja se kosi sa međunarodnim zakonima", rekao je Ramin Mehmanparast, portparo ministarstva vanjskih poslova Irana.

"Umjesto da pruži službeno izvinjenje za prekršaj koji je počinio, on postavlja takav zahtjev. Amerika mora da zna da upad u vazdušni prostor Irana može da ugrozi svjetski mir i sigurnost".

Ministar obrane Ahmad Vahidi rekao je za državnu novinsku agenciju IRNA-u: "Američka špijunska letjelica je sada vlasništvo Islamske Republike Irana. Teheran će odlučiti što će da čini s njom", piše AFP.

Iranski parlament je donio rezoluciju kojom upad špijunske letjelice naziva "dokazom međunarodnoga terorizma i očitim kršenjem međunarodnih zakona od strane američkog agresora", i najavljuje da će Iran možda od Vašingtona tražiti i odštetu.

Iran se već požalio Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija i zatražio akciju da se "stane na kraj takvom opasnom i nezakonitom ponašanju".

Snage ISAF-a, NATO-ovih trupa u Avganistanu, isprva su objavile da je možda riječ o američkoj izviđačkoj letjelici koja je nestala tokom misije nad zapadnim Avganistanom. Međutim, osoba upoznata sa situacijom rekla je za Rojters u Vašingtonu da je bespilotna letjelica bila angažoana u misiji nad Iranom.

Amerikaci traže letjelicu nazad, Iran odbacuje zahtjev

Predsjednk SAD Barak Obama rekao je sinoć na konferenciji za novinare s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem da Vašington želi letjelicu nazad. "Tražili smo je nazad. Vidjećemo kako će Iranci odgovoriti", rekao je Obama.

Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad rekao je u intervjuu emitovanom kasno sinoć na venecuelanskoj televiziji da su Amerikanci možda odlučili da Iranu "daju" tu letjelicu.

"Postoje ljudi ovdje koji mogu da kontrolišu tu špijunsku letjelicu, koji sigurno mogu da analiziraju sistem te letjelice... U svakom slučaju, sada mi imamo tu špijunsku letjelicu", rekao je Ahmadinedžad.

Iranska televizija javila je juče da su iranski stručnjaci u posljednoj fazi izvlačenja podataka iz letjelice "Ar-Ku-170 Sentinel" (RQ-170 Sentinel) koja je oborena u Iranu ranije ovog mjeseca.

Obama nije htio da govori o tome šta bi Iranci mogli saznati proučavanjem oborene letjelice, a ministar odbrane Leon Paneta je rekao da je teško znati "koliko će oni moći da dobiju iz tih djelova".

Državna sekretarka Hilari Klinton i Paneta rekli su da je zahtjev za vraćanje na mjestu, premda nisu previše optimistični oko mogućnost da iranske vlasti vrate letjelicu.

"Podneli smo formalni zahtjev za povratak naše izgubljene opreme kao što bismo to uradili u svakoj situaciji s bilo kojom vladom zemalja širom svijeta", rekla je Klintonova na konferenciji za novinare u Vašingronu s britanskim ministrom spoljnih poslova Vilijamom Hejgom.

"S obzirom na ponašanje Irana do sada, ne očekujemo da ispune zahtjev ali se sa svim tim provokacijama i zabrinjavajućim postupcima Irana bavimo zajedno s našim najblizzim saveznicima i partnerima", rekla je Hilari Klinton.

Bonus video: