Izrael: Zakon protiv zvučnika na džamijama

"Nema potrebe da budemo liberalniji nego Evropa," rekao je Netanijahu, aludirajući na zakonski predlog
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2011. 13:15h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je podršku predlogu takozvanog "mujezinskog zakona", kojim će se zabraniti da džamije koriste zvučnike radi pozivanja vjernika na molitvu.

Predlog zakona koji se odnosi na sve bogomolje, mada takva praksa preovlađuje u džamijama u područjima gdje žive Arapi, a kojih ima nešto više od jednog miliona u Izraelu, predložila je Anastazija Mihaeli, članica Kneseta iz ultradesne partije Izrael nas dom (Israel bejtenu) šefa izraelske diplomatije Avigdora Libermana.

"Nema potrebe da budemo liberalniji nego Evropa," rekao je Netanjahu, aludirajući na zakonski predlog.

Ipak on je u ponedjeljak odložio planiranu debatu o tom zakonu u ministarskom komitetu, zbog pritiska nekolicine ministara iz njegove konzervativne partije Likud koji mu se protive.

Mihaeli, međutim, tvrdi da stotine hiljada izraelskih građana rutinski pati zbog buke kada mujezin poziva na molitve.

"Zakon potiče iz stava raširenog u svijetu na osnovu koga sloboda religije ne sme biti faktor koji podriva kvalitet života", rekla je ona.

Mihaeli tvrdi da stotine hiljada izraelskih građana rutinski pati zbog buke kada mujezin poziva na molitve

Netanjahu je nešto slično rekao ministrima iz Likuda.

"Primio sam mnogobrojne zahtjeve od ljudi kojima smeta buka sa džamija. Isti problem postoji u svim evropskim zemljama i one znaju kako da se time bave. Legitimno je u Belgiji, legitimno je u Francuskoj. Zašto nije legitimno ovde?" kazao je Netanijahu.

Netanijahuov zamenik Dan Meridor upozorio je, međutim, da će takav zakon samo eskalirati napetost, tvrdeći da nema potrebe da se uvede.

Bonus video: