"VELIKI MARŠ POVRATKA"

Oko 10.000 Palestinaca protestovalo duž granice pojasa Gaze: Više od 200 ranjenih

Neki su se približili granici bacajući kamenice, paleći automobilske gume i puštajući zmajeve sa zapaljivim materijalom da zapale polja u Izraelu
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2018. 19:30h

Oko 10.000 Palestinaca okupilo se danas na masovnim protestima kraj granične ograde između Izraela i pojasa Gaze, a zbog povreda zadobijenih u sukobima s izraelskom vojskom hospitalizovano je 229 palestinskih demonstranata, prenio je AP.

Prema navodima zdravstvenih zvaničnika u Gazi, 70 demonstranata ranjeno je bojevom municijom i 20 gumenim mecima.

Trojica ranjenih su u kritičnom stanju, javili su izraelski mediji.

Proteste "Veliki marš povratka" organizuje Hamas, ekstremistička islamska organizacija koja vlada Gazom.

Ona je najavila da će kulminacija biti probijanje granice sredinom ovog mjeseca.

Palestinci su počeli da se okupljaju poslije tradicionalnih molitvi muslimana u podne oko pet protestnih šatora podignutih nekoliko stotina metara od granice.

Neki su se približili granici bacajući kamenice, paleći automobilske gume i puštajući zmajeve sa zapaljivim materijalom da zapale polja u Izraelu.

Izraelski vojnici su ih rastjerivali suzavcem i bojevom municijom.

Od 30. marta u protestima je poginulo 40 Palestinaca, a više od 1.700 ih je ranjeno bojevom municijom.

Izrael krivi lidere Hamasa da protestima prikrivaju pokušaje napada i prijeti da će spriječiti svaki pokušaj probijanja granice.

Organizacije za ljudska prava međutim tvrde da je upotreba ubojite sile protiv nenaoružnih demonstranata nezakonita.

Ovonedjeljni protesti nazvani su "Petak radnika" kako bi se obilježio Praznik rada 1. maj i odalo poštovanje palestinskom radniku, prenijeli u izraelski mediji.

Organizatori protesta su izrazili žaljenje što se nisu proširili na dugu palestinsku teritoriju Zapadnu obalu kojom vlada rivalski umjereniji sekularni Fatah palestinskog lidera Mahmuda Abasa.

Palestinci protestuju zbog izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze i za povratak palestinskih izbjeglica na sadašnju teritoriju Izraela.

Proteste podstiče i ekonomska kriza u pojasu Gaze. U tom gusto naseljenom području na obali Sredozemnog mora dvije trećine mladih je bez posla, a struje ima samo nekolko sati na dan.

Izraelski vojnici su danas Palestince koji su palili automobilske gume i sebe zovu "jedinica guma" upozoravali preko megafona da bi mogli biti ciljani. "Prestanite da donosite gume. Gume izazivaju pucnjavu", naveli su oni.

Danas su demonstranti rekli da gume sakupljaju cijele nedjelje i da će se protesti nastaviti poslije sredine maja ako ne bude rješenja.

Rekli su i da žele dostojastven život i povratak na svoju zemlju, aludirajući na činjenicu da su stotine hiljada Palestinaca napustile svoje domove poslije rata koji je izbio nakon stvaranja jevrejske države.

Izraelski Vrhovni sud u međuvremenu razmatra peticiju šest organizacija za ljudska prava da se ograniči ili zabrani upotreba bojeve municije na granici.

UN i EU su takođe kritikovali korišćenje ubojite sile protiv demonstranata.

Izrael međutim kaže da moraju da važe ista pravila službe kao i u oružanom sukobu, jer protesti na granici spadaju u kategoriju ratnog stanja.

Država tvrdi da su ta pravila službe u skladu sa izraelskim i međunarodnim zakonima.

Galerija

Preporučujemo za Vas