Tri dame dobitnice Nobelove nagrade za mir

Elen Džonson Sirlif nagradu je posvetila svim afričkim ženama, posebno onima iz Liberije koje su mnogo propatile tokom građanskog rata u toj zemlji
0 komentar(a)
Nobel dobitnice, Foto: Reuters
Nobel dobitnice, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2011. 14:21h

Nobelova nagrada za mir uručena je u Oslu predsjednici Liberije Elen Džonson Sirlif, njenoj sunarodnici Lejmi Gbavi i Jemenki Tavakul Karman.

"Vi predstavljate najveću pokretačku snagu u promjenama u današnjem svijetu: borbi za ljudska prava i borbi žena za jednakost i mir", rekao je pred uručenje priznanja predsjednik Nobelovog komiteta Torbjern Jagland.

"Dajete smisao kineskoj poslovici koja kaže da je na ženama najveći teret", dodao je.

To je prvi put u istoriji da su tri žene dobile Nobelovu nagradu za mir.

Elen Džonson Sirlif prva je demokratski izabrana žena predsjedik na afričkom kontinentu. Od inauguracije 2006, doprinijela je održanju mira u Liberiji, unapređenju ekonomskog i društvenog razvoja i jačanju pozicije žena, naveo je Nobelov komitet u obrazloženju.

Elen Džonson Sirlif nagradu je posvetila svim afričkim ženama, posebno onima iz Liberije koje su mnogo propatile tokom građanskog rata u toj zemlji.

"One su nosile teret tih sukoba, bile su izložene silovanjima, seksualnom ropstvu, a i dalje su morale da se brinu o svojoj djeci dok su njihovi muškarci ratovali", rekla je liberijska predsjednica.

Lejma Gbavi, takođe Liberijka, mobilizovala je i organizovala žene bez obzira na vjerske i etničke podjele da se okonča dugi rat u Liberiji i osigura učešće žena na izborima, a radi i na jačanju uticaja žena u Zapadnoj Africi.

"Svijet nas više ne može držati po strani. Svijet konačno mora da uvaži naše vještine i sposobnosti", rekla je Gbove.

Tavakul Karman je prije i poslije "arapskog proljeća" imala vodeću ulogu u borbi za ljudska prava, demokratiju i mir u Jemenu.

U konkurenciji za Nobelovu nagradu za mir ove godine bio je rekordan 241 kandidat.

Nobelovu nagradu za mir primilo je do sada 12 žena.

Bonus video: