Novo raketiranje juga Izraela, slijedi odmazda?

Odgovarajući na 13 ispaljenih raketa, izraelske vazduhoplavne snage napale su ciljeve u pojasu Gaze povezane sa terorističkom aktivnošću
0 komentar(a)
Palestina napad Izrael, Foto: Reuters
Palestina napad Izrael, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2011. 11:08h

Palestinci su jutros ispalili četiri rakete iz pojasa Gaze na jug Izrela, a izraelska avijacija je prethodno gađala ciljeve u Gazi za koje pretpostavlja da se iz njih vrše teroristički napadi, javljaju izraelski mediji.

Jutrošnjim granatiranjem juga Izraela ukupan broj projektila koji su sa palestinske teritorije pali preko granice u posljednja 24 sata povećan je na 17, javio je izraelski vojni radio.

U izveštaju radija se dodaje da u jutrošnjim napadima nije bilo povrijeđenih, ni štete.

Odgovarajući na 13 raketa ispaljenih u petak, izraelske vazduhoplavne snage napale su ranije danas ciljeve u pojasu Gaze povezane sa terorističkom aktivnošću, navedeno je u vojnom saopštenju.

Izraelska vojska je saopštila da je ciljene pogađala direktno i ponovila da islamistički Hamas smatra odgovornim za svu terorističku aktivnost koja potiče iz pojasa Gaze, najavivši da će nastaviti da odgovora silom na napade na izraelske civile.

Izrael često gađa pojas Gaze tvrdeći da odgovara na napade ekstremista za koje tvrdi da se pripremaju da ispale rakete preko granice ili napadnu iz vazduha pojas Gaze

Načelnik izraelskog Generalštaba Beni Ganc sastao se u petak veče sa najvišim vojnim zvaničicima da diskutuje o odgovoru na učestale napade.

U nasilju koje je izbilo u srijedu i eskaliralo u četvrtak ubijeno je pet Palestinaca uključući dva civila, oca i njegovog dvanestogodišnjeg sina. Oni su poginuli u petak, kada je gađan logor za obuku Hamasa, a šrapneli pogodili obližnje kuće.

Izraelska armija je izrazila žaljenje zbog smrti i ranjavanja civila ali je navela da je u blizini stambenih kuća eksploziv i oružje, uključujući rakete.

Izraelska vojska je odgovornost za žrtve i ranjavenje čak 25 ljudi, prema palestinskim izvještajima, pripisala Hamasu koji operiše iz civilnih centara i koristi ljudske štitove, navedeno je u saopštenju.

Izrael često gađa pojas Gaze tvrdeći da odgovara na napade ekstremista za koje tvrdi da se pripremaju da ispale rakete preko granice ili napadnu iz vazduha pojas Gaze.

Takođe, Izrael tvrdi da izvodi ciljane napade protiv ekstremista, pa je u jednom takvom napadu u četvrtak kada je gađano vozilo na prepunoj ulici u gradu Gazi i kada su ubijena dva Palestinca, a četvoro ljudi je ranjeno.

Očevici su rekli da je to prvi napad u tom gradu od tronedjeljne izraelske ofanzive na pojas Gaze započete krajem 2008. godine.

Bonus video: