I Saudijska Arabija nabavlja atomsko oružje?

Saudijski princ Turki al-Fajsal, uticajni član kraljevske porodice, danas je pomenuo da bi i Saudijska Arabija mogla da nabavi nuklearno oružje
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2011. 17:20h

Ovakvo razmišljanje podstakla je regionalna "trka" u naoružavanju oružjem za masovno uništenje, u koju su uključeni Izrael i Iran.

"Svi naši napori i napori svijeta propali su tokom uvjeravanja i Izraelaca, i Iranaca da prestanu da proizvode oružje za masovno uništenje, a naš je zadatak i obaveza prema našem narodu da razmotrimo sve mogućnosti, uključujući i nabavku ovog oružja", izjavio je princ Turki, bivši načelnik saudijske tajne službe na skupu o regionalnoj saradnji u Rijadu.

"Katastrofa bi mogla da pogodi sve nas", rekao je princ, aludirajući na poguban učinak regionalne trke u nuklearnom naoružanju.

Saudijsko kraljevstvo, koje stalno kritikuje moć Izraelaca kad je riječ o nuklearnom oružju, višestruko je povećalo napore u razvoju nuklearne energije, službeno "u civilne svrhe".

U junu je Abdel Gani Malibari, koordinator saudijske uprave za nuklearnu energiju, koja služi u civilne svrhe, izvijestio kako Rijad u idućih 20 godina namjerava da izgradi 16 reaktora za civilne svrhe, u što će uložiti oko 80 milijardi dolara.

Bonus video: