KRITIKOVALI KLINTON

Izraelski ministar: Nema bolje demokratije od izraelske

Klinton je rekla da slučaj nekih izraelskih vojnika, koji nisu željeli da slušaju izvođenje pjevačica, podsjeća na Iran
0 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Telegraph
Hilari Klinton, Foto: Telegraph
Ažurirano: 04.12.2011. 20:56h

Izraelski ministri kritikovali su izjavu američke državne sekretarke Hilari Klinton da demokratija propada u ovoj zemlji.

Ministar finansija Juval Stajnic rekao je da je američka državna sekretarka "apsolutno pretjerala".

"Izraelska demokratija je živa, liberalna i aktivna. Ja ne poznajem bolje demokratije u svijetu", rekao je on, piše list "Harec".

Klintonova je kritikovala nedavne pokušaje koalicije desnog centra da umanji donacije nevladinim organizacijama, javlja BBC.

Ona je dodala da pokušaji u nekim djelovima Jerusalima da se razdvoje muškarci i žene u gradskim autobusima "podsjećaju na slučaj Roze Parks".

Klintonova je ovo komentarisala na zatvorenoj sjednici foruma Saban u Vašingtonu, kome su prisustvovali i izraelski i američki zvaničnici.

Pred publikom u kojoj je bio i zamjenik premijera Dan Meridor i vođa opozicije Cipi Livni ona se posebno osvrnula na zakon koji predviđa limitiranje finansiranja nevladinih organizacija, javljaju izraelski mediji.

Ona je, takođe, izrazila zaprepašćenost incidentima u vezi sa rastućom diskriminacijom protiv izraelskih žena. Diskriminacija uključuje posebna sjedišta za žene u nekim jerusalimskim autobusima, što je Klintonova uporedila sa pobunom Roze Parks 1950-tih godina, afroamerikanke koja nije željela da ustane putnicima bjelcima.

Ona je dodala da slučaj nekih izraelskih vojnika, koji nisu željeli da slušaju izvođenje pjevačica, podsjeća na Iran.

Ministar za zaštitu okoline Gilad Erdan rekao je da se "zvaničnici moraju koncentrisati na ono što se događa u njihovim zemljama".

Međutim, on je dodao da dijeli zabrinutost Klintonove u vezi sa pravima ponašanja žena.

Preporučujemo za Vas