Protesti u Iranu: "Smrt Velikoj Britaniji"

Demonstracijama u Teheranu, Iranci su danas ponovo izrazili svoje neprijateljstvo prema Velikoj Britaniji
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2011. 19:48h

Demonstranti su podržali i napade koji su tokom ove sedmice izvršeni na britansko diplomatsko predstavništvo u Iranu, javila je agencija Irna.

Nakon molitve na Univerzitetu u Teheranu, vjernici su se uputili na trg "Revolucija" skandirajući "Smrt Velikoj Britaniji" i "Podržavamo napad na drugo utočište špijuna", aludirajući na britansku ambasadu, navodi Irna, ne navodeći koliko je ljudi učestvovalo u demonstracijama.

Demonstranti su tokom protesta zapalili britansku i izraelsku zastavu.

Iran je juče zabranio predstavnicima stranih medija da izvještavaju sa skupova koji se održavaju ispred britanske ambasade u Teheranu.

"Obavijestili smo sve predstavnike stranih medija da njihovo prisustvo na mitinzima u gradu, a posebno ispred britanske Ambasade, nije dozvoljeno ukoliko za to unaprijed nemaju ovlašćenje", navodi se u jučerašnjem saopštenju iranske Kancelarije zadužene za odnose sa stranim medijima.

Poslije masovnih demonstracija protiv režima 2009. godine, Iran je zabranio stranim medijima da izvještavaju o protestima opozicije, ali ovo je prvi put da im Teheran zabranjuje i praćenje provladinih mitinga.

Iranske diplomate napustile Veliku Britaniju

Sve iranske diplomate iz ambasade u Londonu napustile su danas poslije podne Veliku Britaniju, saopštio je britanski Forin ofis.

Iranske diplomate protjerane su iz Velike Britanije u znak odmazde zbog napada na britansku ambasadu u Teheranu u utorak.

Velika Britanija je poslije napada na ambasadu opozvala svoje diplomatske predstavnike iz Irana i podržala nove sankcije toj zemlji. U znak solidarnosti, Nemaccka, Francuska i Holandija takođe su povukle diplomate iz Teherana.

Britanski ministar spoljnjih poslova Viilijem Hejg naredio je u srijedu da diplomate iz Irana napuste Veliku Britaniju u roku od 48 sati.

Odnosi Londona i Teherana zaoštrili su se posljednjih mjeseci, najviše zbog odbijanja Teherana da obustavi rad na obogaćivanju uranijuma - procesu koji se koristi i u proizvodnji atomskog oružja.

Forin ofis je saopštio da je "cijelo diplomatsko osoblje iranske ambasade otišlo s aerodroma Hitrou" danas poslije podne.

Iranska agencija Fars je javila da će oko 20 diplomata i njihove porodice biti dočekani na aerodromu u Teheranu.

Britanski ambasador u Iranu Dominik Čilkot, koji se vratio u svoju zemlju, rekao je da je iskustvo prilikom napada na ambasadu u Teheranu bilo "zastrašujuće".

"Nismo imali pojma kako će se završiti", rekao je on opisujući kako su demonstranti u Teheranu upali u prostorije, uništavali namještaj, ispisivali grafite na zidovima i pocijepali portret kraljice Viktorije.

On je rekao da je napadnuta i rezidencija ambasadora gdje je sedam članova osoblja imalo velike neprijatnosti.

Bonus video: