Lavrov traži da se prekine sa "ultimatumima" Siriji

Lavrov je takođe rekao da SAD i EU treba da prestanu sa pozivima da se odmah prekine nasilje
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2011. 11:16h

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergei Lavrov pozvao je danas da se prekine sa "ultimatumima" Siriji koji su uslijedili pošto je Arapska liga uvela sankcije toj zemlji zbog nasilja režima Bašara al Asada nad demonstrantima.

Lavrov je takođe rekao da SAD i EU treba da prestanu sa pozivima da se odmah prekine nasilje.

"Najvažnije sada je da prestane da se djeluje ultimatumima i da se radi na vraćanju situacije na politički teren", rekao je Lavrov, prenosi agencija Interfaks.

Arapska liga u nedjelju je usvojila ekonomske sankcije Siriji kako bi izvršila pritisak na vlasti te zemlje da okončaju represiju nad antivladinim demonstrantima.

Lavrov je podvukao da je važno da se sukob u Siriji riješi mirnim putem i naveo Jemen kao primjer.

"Sve države, uključujući i one koje sada zahtijevaju da se preduzmu mjere protiv Sirije, imale su veoma različit stav prema Jemenu gdje su pregovori o mirnom rješenju koje je predložio Savjet za saradnju država Persijskog zaliva trajali mjesecima", rekao je Lavrov.

Lavrov je dodao da je u Jemenu, pošto je pokazano strpljenje i upornost i izvršen jednak pritisak na sve partnere u procesu međunarodna zajednica, postignuto da se mirovni plan potpiše.

"Takav pristup potreban je i za sirijski problem jer ultimatumi kojima pribjegavaju neke države, posebno Arapska liga, ne rješavaju taj problem", dodao je ruski šef diplomatije.

Lavrov je rekao da su pozivi za uvođenje embarga za oružje Siriji "nefer" i dodao da su militantne grupe koje su protiv vlade naoružavane spolja.

Američki i njemački ambasadori pri Ujedinjenim nacijama juče su izjavili da je vrijeme da se obnove pregovori u Savjetu bezbjednsoti o nacrtu rezolucije u kojoj bi se osudila represija nad demonstrantima u Siriji.

Rusija i Kina su prošlog mjeseca uložile veto na jednu takvu rezoluciju u Savjetu bezbjednosti koju su predložile zapadne zemlje.

Bonus video: