Preminula jedina Staljinova ćerka

Bijeg Staljinove ćerke iz Sovjetskog Saveza u jeku hladnog rata širom svijeta je odjeknuo kao bomba, pogotovo što je ostavila svoje dvoje djece
0 komentar(a)
Svetlana Alelujeva, Lana Piter, Jozef Staljin, Foto: Wikipedia
Svetlana Alelujeva, Lana Piter, Jozef Staljin, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 29.11.2011. 07:52h

U Viskonsinu u Sjedinjenim Američkim Državama u 85. godini je preminula Lana Piters, ćerka Josipa Visarionoviča Staljina, koja je pre 54 godine prebjegla iz Sovjetskog Saveza.

U danas objavljenom saopštenju patologa Okruga Ričlend, Meri Tarner, navodi se da je Piters, koja se do dolaska u SAD zvala Svetlana Alelujeva, umrla 22. novembra od raka debelog crijeva.

Bijeg Staljinove ćerke iz Sovjetskog Saveza u jeku hladnog rata širom svijeta je odjeknuo kao bomba, pogotovo što je ostavila svoje dvoje djece.

Alelujeva je dobila dozvolu da 1966. godine ode u Indiju, da bi tamo odnijela pepeo svog trećeg muža Briješa Singa.

Umjesto da se posle polaganja urne vrati, ona je iznenadila čuvare i ušla u ambasadu SAD u Nju Delhiju, gdje je zatražila politički azil.

Par mjeseci po dolasku u SAD, Alelujeva je objavila knjigu o životu u Sovjetskom Savezu pod imenom "Dvadeset pisama prijatelju", koja je odmah postala bestseler.

Alelujeva je u Sovjetskom Savezu ostavila dvoje djece iz prva dva braka, Josipa i Jekaterinu. Uprkos kasnijim pokušajima da se zbliži s njima, oni su to odbijali.

Kada je imala šest godina, Svetlani je umrla majka i podigla ju je dadilja. Bila je jedina Staljinova ćerka, a imala je braću Vasilija i Jakova.

Jakova su Njemci zarobili 1941. godine i umro je u jednom koncentracionom logoru, a Vasilij je umro u 40. godini.

Alelujeva se udavala četiri puta, posljednji put u Americi za Vilijama Pitersa, kada je zvanično promijenila ime u Lana Piters. Iz tog braka ima ćerku Olgu.

Bonus video: