Jemen dobio novog premijera

Potpredsednik Jemena Abed Rabo Mansur Hadi imenovao je lidera opozicije Muhameda Basindvu za premijera prelazne vlade.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 11:20h

Imenovanje Basindve za premijera prelazne vlade je dio dogovora kojim treba da okončaju višemesečni protesti koji potresaju Jemen, prenosi agencija Saba.

Ako sporazum bude sproveden po planu, predsjednik Saleh postaće četvrti arapski lider svrgnut u masovnim demonstracijama u zemljama Bliskog istoka.

Potpredsjednik Hadi dekretom je imenovao Basindvu da sastavi vladu nacionalnog jedinstva, pošto su ga opozicione partije izabrale za novog premijera. Basindva, koji je bio šef diplomatije 1993. i 1994 godine, treba da sastavi novu vladu u skladu sa sporazumom potpisanim u Rijadu prošle srijede, kada je Saleh prepustio vlast svom zamjeniku Hadiju.

Saleh se u subotu vratio kući iz Rijada gdje je potpisao sporazum s opozicijom, po kojem će, poslije 33 godine provedene na vlasti i deset mjeseci protesta, sići sa pozicije predsjednika države, podsjetile su agencije.

Hadi je juče zakazao parlamentarne izbore za 21. februar, takođe u skladu s ovlašćenjima koja je dobio od predsjednika, a koja ne mogu da se ponište ili izmijene, navela je jemenska agencija.

Bonus video: