Mladi Japanci u potrazi za mirnijim životom odlaze iz velikih gradova

Lokalne vlasti, koje očajnički žele da ponovo ožive sela, organizuju ove radničke grupe i redovno ih isplaćuje
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 18:25h

Blještava svjetla velikog grada godinama su bila mamac za mnoge Japance, masovno su iz ruralnih predjela dolazili u centar dešavanja - Tokio.

Danas, ipak, neboderi i neonska svjetla gube draž za mnoge mlade Japance, biše BBC.

Megumi Sakaguchi, kao i milioni njenih vršnjaka, ne može da nađe stalni posao u glavnom gradu. Honorarni radnici danas čine trećinu radne snage u Japanu, a veći dio njih su mlađi ljudi. Njih su zaobišle godine u kojima je jedno radno mjesto bilo za čitav život.

"Otkaz možeš dobiti svakog trena, radiš sa nevjerovatnom dozom neizvjesnosti", priča Megumi. "Često sam u jutarnjoj gužvi, dok izlazim iz voza, posmatrala sve te ljude oko sebe... Postali su tako grubi."

"Otkaz možeš dobiti svakog trena, radiš sa nevjerovatnom dozom neizvjesnosti"

I tako je Megumi shvatila da je došlo vrijeme za promjenu.

Jednog oktobarskog jutra, ušla je u autobus i zaputila se ka provinciji. Poput njenih saputnika, takođe iz velikih gradova, odlučila je da okusi život farmera - upustila se u avanturu obrađivanja zemlje "na dan".

Ova djevojka je sada dio ekipe koja svakog vikenda radi na održavanju voćnjaka i plastenika punih jagoda u japanskim selima.

Lokalne vlasti, koje očajnički žele da ponovo ožive sela, organizuju ove radničke grupe i redovno ih isplaćuju.

"Danas imamo sve više mladih ljudi koji žele da se posvete poljoprivredi, i srećan sam što njihov broj raste", kaže Naoko Maruiama, zvaničnik japanske Vlade, koji je zadužen za saradnju sa radnicima.

Na terenu mladi mogu dobiti i mentora, koji će ih uvesti u svijet poljoprivrede.

Hitoshi Kajiya se odrekao svoje karijere inžinjera, napustio Jokohamu, i odlučio da svoj život nastavi na farmi...

"Zaista mi je bilo dosta posla u gradu, nisam mogao da podnesem svu tu gužvu... Želio sam mirniji život, i eto - sada radim na farmi i zadovoljan sam", priča Hitoshi.

Bez obzira na Megumino, Naokovo i iskustvo njihovih kolega, statistika, ipak, pokazuje da je i dalje broj onih koji iz grada odlaze na selo mali u odnosu na one koji se odlučuju za drugi pravac.

Bonus video: