U Maliju oteta dvojica državljana Francuske

Lazarevića su svjedoci otmice opisali kao "velikog čovjeka", dok je Verdon "slabije građe" i kidnapovani su prvog dana rada na terenu
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2011. 11:53h

Za sada nepoznata naoružana banda u Maliju otela je dvojicu francuskih geologa - Filipa Verdona i Serža Lazarevića, koji je porijeklom iz Srbije.

Kako prenose svjetski mediji oni su oteti u četvrtak u hotelu u gradu Hombori, koji se nalazi u blizini granice sa Nigerom.

Sumnja se da su ih oteli islamski militanti (AQIM) povezani sa terorističkom organizacijom Al Kaida, koji se nijesu oglašavali povodom optužbi.

Članovi grupe koja se tereti za otmicu

Novinar agencije AFP je naveo da je u blizini grada Hombori primijetio 10-ak francuskih vojnika, koji su stigli kao pomoć lokalnoj vojsci u potrazi za zarobljenicima.

Agencije navode da je Verdona i Lazarevića angažovala kompanija "Mande Construction Immobiliere" kako bi ispitali zemljište u regionu Hombori gdje je planirana gradnja fabrike za proizvodnju cementa

Lazarevića su svjedoci otmice opisali kao "velikog čovjeka", dok je Verdon "slabije građe" i kidnapovani su prvog dana rada na terenu.

Stražari u hotelu kazali su da su otmičari bili naoružani do zuba i da su tražili da im se kaže gdje su prostorije u kojima su smješteni Francuzi.

"Kidnaperi su po svemu sudeći bili dobro organizovani. Smatram da su došli iz neke od zemalja sa kojima se graniči Mali kako bi učestvovali u otmici", rekao je neimenovani izvor bezbjedonosnih snaga u gradu Hombori.

Francuske vlasti su sjeverni dio države Mali označili kao "crvenu zonu" i ne preporučuju svojim državljanima putovanja u tu oblast.

Homorobi je u "narandžastoj zoni" koja se smatra manje opasnom.

Bonus video: