Netanjahuovo bogatstvo se procjenjuje na 13,9 miliona dolara

Novac koji je Netanjahu zaradio kao predavač i konsultant izraelske tehnološke kompanije BATM nakon poraza na izborima 1999. godine čini ga četvrtim po bogatstvu izraelskim političarem,
834 pregleda 5 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters

Lično bogatstvo premijera Izraela Benjamina Netanjahua procjenjuje se na 13,9 miliona dolara, objavilo je izraelsko izdanje magazina Forbs (Forbes).

Taj novac koji je Netanjahu zaradio kao predavač i konsultant izraelske tehnološke kompanije BATM nakon poraza na izborima 1999. godine čini ga četvrtim po bogatstvu izraelskim političarem, navodi magazin.

Daleko ispred Netanjahua je najbogatiji političar u Izraelu, bivši gradonačelnik Jerusalima Nir Barkat koji je na listi Netanjahuove konzervativne partije Likud za opšte izbore 9. aprila. Njegovo bogatstvo je deset puta veće, 138 miliona dolara.

On se obogatio zahvaljujući investicijama u kompanije visoke tehnologije, pogotovo Ček point softver tehnologije (Check Point Software Technologies).

Blizu Barkata je njegova snaja Alona Barkat sa oko 130 miliona dolara, a treći je Ehud Barak, bivši premijer i načelnik Generalštaba sa 33 miliona dolara.

Izraelski mediji komentarišu da Netanjahuovo bogatstvo podupire stav državnog kontrolora da "prije nego što se ministar okrene ka velikodušnosti bogatih mora da iscrpi svoje izvore i bogatstvo".

Državni kontrolor je u nedjelju ponovo odbacio Netanjahuov zahtjev da primi novac od dvojice tajkuna kako bi pokrio pravne troškove za nekoliko istraga zbog sumnji na korupciju koje se protiv njega vode.

Ostali bogati političari su lider partije Hejamin Hehadaš Naftali Benet, ministar obrazovanja, lider opozicione Laburističke partije lijevog centra Avi Gabaj i lider partije centra Jair Lapid.

Netanjahu je sinoć optužio ljevicu da ne samo vrši pritisak da on bude optužen za korupciju već i da ga spriječi da se brani.

"Ljevica želi da nas pobijedi na izborima kako bi osnovala vladu koju podržavaju arapske partije", napisao je Netanjahu na Fejsbuku, ponovivši optužbu koju ovih dana često upućuje na račun saveza Plavo i bijelo, nastalog udruživanjem snaga Lapidove i stranke bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca.

Netanjahu tvrdi da oni vrše pritisak na vrhovnog tužioca da podigne optužnicu protiv njega po svaku cijenu.

Premijer Izraela se sumnjiči za nekoliko slučajeva korupcije, da je primao skupe poklone od bogatih biznismena, uključujući strance, da se dogovarao s vlasnikom jednog tiražnog lista da povoljno izvještava o njemu i njegovoj porodici u zamjenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika i da je uticao da se donesu propisi od kojih je koristi imao telekomunikacioni gigant Bezek, a da zauzvrat takođe o njemu povoljno izvještava na svom novinskom sajtu.

Komisija za dozvole državnog kontrolora je takođe donijela odluku da je nedozvoljena donacija koju je Netanjahu već primio od svojih pristalica i da će morati da vrati 300.000 dolara svom rođaku Natanu Milikovskom i poslovno odijelo koje je dobio od američkg miliona Spensera Patrika.

Netanjahuova partija Likud je najavila da će se zbog te, kako je navedeno, "skandalozne odluke" žaliti Visokom sudu pravde.

Bonus video: