"Neviđeni užasi" u Maliju: Novi napad džihadista, ubijeno 17 civila

Prema podacima UN, najmanje 47 osoba je ubijeno 26. i 27. aprila u regionu Menaka, području u kom džihadisti koji su se zakleli na vjernost Islamskoj državi u posljednje vrijeme trpe velike gubitke od francuskih snaga i malijske vojske koje podržavaju i dvije glavne tuareške naoružane grupe, Gatia i MSA
0 komentar(a)
Mali, UN, Foto: Reuters
Mali, UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2018. 15:18h

Sedamnaest civila, među kojima ima i starih ljudi, ubijeno je u dva sela u blizini granice Malija s Nigerom, saopštile su danas dvije lokalne naoružane grupe, koje su osudile "neviđene užase" poslije nedavnih napada u kojima je stradalo više od 40 ljudi.

Prema podacima UN, najmanje 47 osoba je ubijeno 26. i 27. aprila u regionu Menaka, području u kom džihadisti koji su se zakleli na vjernost Islamskoj državi u posljednje vrijeme trpe velike gubitke od francuskih snaga i malijske vojske koje podržavaju i dvije glavne tuareške naoružane grupe, Gatia i MSA.

"Elementi iste terorističke grupe su tokom 1. maja pogubili 17 osoba u regionu Menake", navodi se u saopštenju tih grupa.

Takođe, one kažu da je novi napad "dostigao do sada neviđeni nivo užasa, stari ljudi su živi spaljivani u kućama". Napadači su opljačkali sela.

Misija UN u Maliju i francuske snage su juče osudili nasilje protiv civila.

Za napade je okrivljena takozvana "Islamska država u velikoj Sahari".

Od početka francuske vojne intervencije 2013, džihadističke grupe su se raspršile i najvećim dijelom su istjerane sa sjevera Malija. Međutim, čitavi regioni te zemlje nisu pod kontrolom Malija, francuske vojske ili UN, koje su redovno na meti napada uprkos mirovnom sporazumu iz 2015, koji je trebalo da potpuno izoluje džihadiste ali čija primjena se stalno odlaže.

Od 2015. ti napadi su se proširili na centralne djelove i jug Malija, kao i na susjedne zemlje, prije svega Burkinu Faso i Niger.

Bonus video: