Radnici zarobljeni u Iraku se vraćaju kući

Mladići koji su u Irak otišli da rade, nisu mogli da napuste zemlju i prijetio im je zatvor
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2011. 08:10h

Sedamnaest radnika iz Teslića, koji su bili zatvoreni u kurdskom gradu Erbil u Iraku jer su im istekle dozvole za boravak i rad, juče su krenuli prema Istanbulu odakle će dalje biti transportovani za Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je Blicu u opštini Teslić, gdje su informaciju dobili iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Pet Srba, jedan Hrvat i 11 Bošnjaka autobusima će biti prebačeni u Tursku, ali se još ne zna kada bi trebalo da stignu kući.

Mladići koji su u Irak otišli da rade, nisu mogli da napuste zemlju i prijetio im je zatvor. Jedan od njih, Aleksandar Elvis Ramić iz Blatnice kod Teslića, objavio je prije dva dana na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk da je zarobljen sa još 16 državljana BiH u Iraku jer nemaju više pravo boravka i zatražio pomoć da izađu iz zemlje. On je naveo da su njemu i šesnaestorici njegovih prijatelja oduzeti pasoši, da nemaju hranu, novac, ni dozvole za rad i da im ističu turističke vize.

Poruku, u kojoj stoji da su prevareni, poslao je sa laptopa koji su mu pozajmili Bugari. U Irak su otišli posredstvom njemačke kompanije čiji je vlasnik Eugen Ejrih, koji je nestao bez traga.

U odlasku im je, navodi Blic, pomogao izvjesni Zoran Ristikić iz Blatnice kod Teslića, koji je, navodno, zastupnik te njemačke firme za BiH, a momci iz Teslića trebalo je da budu angažovani na građevinskim poslovima u Iraku, za platu od 700 američkih dolara.

Nedeljko Mišić, otac radnika Zorana Mišića, rekao je da su radnici iz Teslića prije desetak dana otišli u Irak, a da ih je nakon dva-tri dana po dolasku na odredište vlasnik kompanije ostavio na cjedilu.

Bonus video: