Optužili ga za ubistvo, proveo 39 godina u zatvoru, a sad će dobiti 21 milion dolara

Krega Kulija nakon skoro četiri decenije iza rešetaka oslobodio ključni dokaz
6871 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Kalifornijski grad Simi Veli, šezdesetak kilometara udaljen od Los Anđelesa, objavio je u subotu kako se namjerava nagoditi oko federalne tužbe i Kregu Kuliju isplatiti 21 milion dolara za 39 godina nezakonitog zatvaranja zbog ubistva Ronde Viht i njenog četvorogodišnjeg sina iz 1978. godine, javlja CNN.

”Nema tog novca koji bi mogao nadoknaditi ono što se dogodilo gospodinu Kuliju, ali nagodba u ovom slučaju ispravna je stvar za njega i za našu zajednicu”, stoji u izjavi gradskog zvaničnika Erika Levita, koji je dodao kako bi suđenje bilo skupo i neodgovorno.

Često se pogrešno osuđeni moraju upuštati u dugotrajne pravne bitke kako bi izborili naknadu za vrijeme provedeno u zatvoru jer lokalni zvaničnici obično okrive svoje prethodnike i natežu se oko iznosa nagodbe. U ovom slučaju to se nije dogodilo. U Kulijevom slučaju svi nivoi vlasti odradile su svoj posao. Gradska policija ponovo je otvorila njegov slučaj te pridobila podršku javnog tužioca okruga Ventura Gregorija Totena, prenosi hrvatski Indeks.

Oslobodio ga ključni dokaz

Tadašnji guverner Džeri Braun pomilovao je veterana mornarice 2017. godine, kalifornijski odbor za naknadu štete prošle mu je godine dodijelio gotovo dva miliona dolara odštete, odnosno 140 dolara za svaki od 13.991 dana, koliko je Kuli ”proveo nezakonito iza rešetaka, odvojen od društva, zaposlenja i svojih najmilijih”. Nekoliko mjeseci kasnije, Kuli je podnio federalnu tužbu za građanska prava, pa mu sada grad isplaćuje dodatne milione. Grad će platiti 4,9 miliona dolara, dok ostatak dolazi od osiguranja i drugih izbora, stoji u saopštenju za javnost.

Totenov kabinet je u novembru 2017. objavio kako tužilac i šef gradske policije podržavaju Kulijev zahtjev za pomilovanjem. Istražitelji su u privatnoj laboratoriji u Simi Veliju pronašli ”biološke uzorke”, čije je uništenje prvostepeni sud naložio u 1980. nakon izricanja presude Kuliju.

”Ključni dokaz, na kojem je temeljena presuda, uopšte ne sadrži njegov DNK, nego drugih osoba”, stoji u saopštenju.

Istraga, tokom koje su saslušavani svjedoci i od dokumenata njegove porodice ponovno sastavljen njegov spis, navela je Totena da zaključi kako ”dokazi kojima raspolažu ispunjavaju sve pravne standarde za utvrđivanje činjenične nevinosti”.

Detektiv je pogriješio

Braun je pomilovao Kulija 22. novembra 2017, a potom je Viši sud okruga Ventura ne samo oslobodio Kulija optužbi, nego ga i proglasio nevinim, čime se otvorila mogućnost za državnu naknadu.

Pri izricanju pomilovanja, Braun je rekao kako je još 2015. od Odbora za prijevremeni otpust zatražio da ispita ovaj slučaj te da je odbor od najmanje tri policijska službenika dobio mišljenje kako je detektiv 1978. ”pogriješio u ovom slučaju”.

Bonus video: