Bašir al Asad: Sirija neće pognuti glavu

U ekskluzivnom intervjuu koji deo za britanski Sandej Tajms predsjednik Sirije tvrdi da neće popustiti pred pritiskom Zapada.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 10:59h

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je da njegova zemlja "neće pognuti glavu" pred međunarodnom vojnom intervencijom koja mu prijeti zbog gušenja protesta opozicije, u razgovoru koji je danas objavio britanski nedjeljnik "The Sunday Times".

Sirijski predsjednik izjavljuje da je "potpuno" spreman da se bori i da da svoj život u sukobu s inostranim snagama.

Bašar al-Asad je dodao da ga boli svaka kap krvi prolivena u njegovoj domovini, ali da njegov režim mora da osigura da zakone poštuju svi pa i "naoružanae bande".

"Moja predsjednička uloga je da djelujem, a ne da govorim ili tugujem. Moja je uloga da razmišljam o odlukama koje moram donijeti kako bih spriječio još veće prolivanje krvi", dodao je.

"Jedino rješenje je protjerivanje naoružanih bandi, spriječavanje unošenja oružja i municije iz susjednih zemalja, spriječavanje sabotaža i poštovanje zakona i reda", istakao je Asad.

"Sukob će se nastaviti, a nastaviće se i pritisak da se pokori Sirija", kazao je sirijski predsjednik dodavši da "Sirija neće pognuti glavu". Asad je optužio Arapsku ligu da traži opravdanje za zapadnu vojnu intervenciju koja će, opet je upozorio, izazvati "potres" u regiji.

Bonus video: