Nastavljeni sukobi u Kairu, dvije osobe poginule

Akcija policije izazvala je demonstrante da se kasnije vrate na trg pri čemu je došlo do sukoba
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 19:19h

Na centralnom kairskom trgu Tahrir danas su, drugi dan za redom, nastavljeni sukobi policije i demonstranata, u kojima su ubijene najmanje dvije osobe, a nekoliko stotina je povrijeđeno.

Policija je bacila suzavac na više hiljada demonstranata koji su se okupili na Trgu Tahrir i oko njega, a oni su odgovorili kamenicama, prenijela je agencija AP.

Policijske snage za razbijanje demonstracija udarile su na demonstrante koji su postavili barikade u blizini egipatskog ministarstva unutrašnjih poslova na ivici trga - simbolično nazvanog "srce protesta", u kome je svrgut Hosni Mubarak u februaru, navodi AFP.

U improvizovanim bolnicama u džamijama oko Tahrir trga demonstrantima je pružana medicinska pomoć zbog udisanja suzavca i povreda od gumenih metaka i vazdušnih pušaka.

Sukobi su počeli u subotu na Trgu Tahrir, kada je policija ispalila suzavac i gumene metke u namjeri da rastjera demostrante koji "kampuju" na trgu u organizaciji nekih od pokretačkih snaga "arapskog proljeća".

"Kamperima" se pridružilo nekoliko desetina hiljada demonstranata, pretežno islamista, koji su preplavili trg i koji su tražili brži prelazak na civilne organe vlasti i okončanje privremenog vojnog rukovodstva zemlje.

Novim ovlašćenjima Vojnog savjeta protive se i islamističke i liberalne grupe u Egiptu, mada se međusobno nadmeću, uoči održavanja parlamentarnih izbora krajem novembra.

Egipatska vlada: Izbori će biti na vrijeme

Egipatska vlada saopštila je da će parlamentarni izbori u toj zemlji biti održani 28. novembra, kao što je planirano, odbacivši sumnje da bi sukobi između policije i demonstranata mogli da odlože izborni proces.

"Vlada je odlučila da izbore održi na vrijeme", objavljeno je u saopštenju kabineta, pročitanom na državnoj televiziji.

Vlada tvrdi da policija nije koristila bojevu municiju protiv demonstranata i zahvalila se policajcima za "uzdržanost tokom ovih dešavanja".

Galerija

Bonus video: