Hilari Klinton prvi američki zvaničnik nakon 50 godina koji ide u Mjanmar

SAD su uvele nove sankcije Mjanmaru, uz ogradu da će odnosi biti bolji ako se stanje u zemlji promijeni
61 pregleda 0 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Telegraph
Hilari Klinton, Foto: Telegraph
Ažurirano: 18.11.2011. 07:53h

Američki predsjednik Barak Obama najavio je da će državna sekretarka Hilari Klinton idućeg mjeseca posjetiti Mjanmar, kao prvi visoki zvaničnik SAD u posjeti toj zemlji poslije više od 50 godina.

" Želimo da iskoristimo ono što bi mogla da bude istorijska prilika za napredak i da istaknemo da, ako Mjanmar nastavi putem demokratskih reformi, to može da dovede do novih odnosa sa SAD" kazao je Obama tokom diplomatske misije u jugoistočnoj Aziji.

Obama je razgovarao telefonom sa demokratskom liderkom i dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung San Su Chi, koja je provela 15 godina u kućnom pritvoru pod vlašću vojne hunte u Mjanmaru. Ona trenutno sa novom civilnom vladom pregovara o reformama u toj zemlji.

Američka administracija posjetu Hilari Klinton vidi kao znak uspjeha Obamine politike za Mjanmar, koja se odnosi na kazne i stimulanse kako bi bivši vojni režim poboljšao stanje ljudskih prava u toj zemlji.

SAD su uvele nove sankcije Mjanmaru, uz ogradu da će odnosi biti bolji ako se stanje u zemlji promijeni.

" Poslije višegodišnje tame, vidimo naznake napretka u posljednjih nekoliko nedjelja" kazao je Obama.

Američki predsjednik je, ipak, istakao, da je poštovanje ljudskih prava u Mjanmaru i dalje zabrinjavajuće, prije svega tretman etničkih manjina i zatvoreno društvo. Cilj posjete Hilari Klinton biće da istraži šta SAD mogu da urade kako bi podržale sprovođenje političkih reformi i napredak na polju ljudskih prava i nacionalnog pomirenja.

Vojna hunta Mjanmarom ( bivša Burma) je vladala skoro 50 godina. Ta zemlja je pod ekonomskim i političkim sankcijama SAD i drugih zapadnih zemalja, uvedenih kao odgovor na brutalne obračune sa učesnicima protesta 1988. i 2007. i odbijanje hunte da preda vlast partiji Aung San Su Chi poslije izbora 1990.

Danas Mjanmar ima deklarativno građansku vladu, koja je na vlasti od marta i koja je najavila liberalizaciju politike. Prvi koraci u tom smjeru bili su ublažavanje cenzure, lagalizacija sindikata, suspenzija projekta izgradnje brane koji podržava Kina i saradnja sa Aung San Su Chi.

Obama će se danas sastati sa predsjednikom Mjanmara Tein Seinom, na samitu država jugoistočne Azije na Baliju.

Bonus video: