Erdogan: Bašare, tražimo izvinjenje za paljenje zastave i napad na ambasadu

Turska je izgubila strpljenje za politiku represije prema višemjesečnoj narodnoj pobuni i Asadovom odlaganju obećanih demokratskih reformi
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2011. 17:29h

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan upozorio je sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da njegova vlada "hoda po oštrici žileta" i zatražio izvinjenje za napade na turske diplomatske misije u Siriji.

"Niko ne očekuje da će zahtjevi sirijskog naroda sad biti ispunjeni. Svi želimo da sirijska vlada, koja hoda po oštrici žileta, odustane od skoka u provaliju", rekao je Erdogan.

Turska, koja je održavala dobre odnose sa susjednom zemljom, izgubila je strpljenje pošto sirijska vlada represijom guši osmomjesečnu narodnu pobunu i nije sprovela obećane demokratske reforme.

"Niko ne očekuje da će zahtjevi sirijskog naroda sad biti ispunjeni. Svi želimo da sirijska vlada, koja hoda po oštrici žileta, odustane od skoka u provaliju", rekao je Erdogan

Turska je pružila utočište bjeguncima iz sirijske vojske i političkoj opoziciji, a u utorak je Erdogan pohvalio odluku Arapske lige o suspenziji Sirije iz članstva u toj organizaciji.

Asadove pristalice zbog toga su napale diplomatske misije Turske u Siriji za koje se sirijski ministar vanjskih poslova Valid al-Mualem izvinio u ponedjeljak.

Premijer Erdogan očekuje dodatna izvinjenja. "Bašare, tražimo da kazniš one koji su napali tursku zastavu.

Želimo da sirijska vlada poštuje ne samo Turke u Turskoj, već i tursku zastavu. Ali posebno želimo da sirijska vlada poštuje vlastiti narod", rekao je Erdogan.

Ankara prijeti isključenjem dovoda struje

Turska je istovremeno prekinula naftna istraživanja koje vodi zajedno sa Sirijom i zaprijetila svom susjedu prekidom isporuke električne energije i saradnje u istraživanju nafte nakon napada prorežimskih demonstranata na tursku diplomatsku misiju u Damasku.

"Trenutno isporučujemo električnu energiju Siriji. Ako ova situacije potraje, bićemo prisiljeni na razmatranje odluke o prekidu isporuke", rekao je ministar energetike Taner Jildiz, a prenosi agencija Anadolija.

Turska izvozi električnu energiju Siriji nakon međudržavnog ugovora iz 2006. godine.

Erdogan je izjavio kako je Turska izgubila nadu da će sirijski režim pozitivno odgovoriti na zahtjeve međunarodne zajednice o pokretanju demokratskih reformi i okončanju represije

Ministar je najavio i prekid tursko-sirijske saradnje u području istraživanja nafte i precizirao da se to odnosi na šest nalazišta u Siriji, gdje radove izvodi turska državna naftna kompanija "TPAO" i sirijska državna naftna kompanija.

Premijer Redžep Tajip Erdogan je izjavio kako je Turska izgubila nadu da će sirijski režim pozitivno odgovoriti na zahtjeve međunarodne zajednice o pokretanju demokratskih reformi i okončanju represije.

Pristalice predsjednika Asada su prošlog vikenda pokušali nasilno da uđu u tursku ambasadu u Damasku i dva konzulata.

Demonstranti su uzvikivali antiturske slogane jer je Ankara podržala odluku Arapske lige o izbacivanju Sirije iz te organizacije.

Galerija

Bonus video: