UGROZILI VLADU

Izrael blokirao transfer 100 miliona dolara Palestincima

Izrael, u skladu s privremenim mirovnim sporazumom, u ime palestinskih vlasti ubira carine, granične i neke poreze na prihod i mjesečno ih šalje vladi na Zapadnoj obali
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 13:57h

Izraelska vlada odlučila je danas da zadrži oko 100 miliona dolara prihoda od poreza koji pripadaju Palestincima uprkos upozorenju Ministarstva odbrane da bi taj potez mogao da ugrozi stabilnost palestinske vlade na Zapadnoj obali.

Izrael je zaustavio prenos prihoda od poreza u znak odmazde zbog uspješne inicijative Palestine za prijem u Unesko, što je dio širih napora za članstvo u UN.

Izrael vjeruje u nastanak palestinske države kroz pregovore i smatra da je pokušaj prijema u UN jedan od niza koraka za povećanje pritiska na jevrejsku državu.

Jedan izraelski zvaničnik koji je želio da ostane anoniman rekao je da vlada nije promijenila svoju politiku uprkos predviđanjima medija da će Izrael podleći kritikama UN i drugih.

Zvaničnici izraelskih snaga bezbjednosti smatraju da smanjenje sredstava ugrožava umjerenu Palestinsku samoupravu na vlasti na Zapadnoj obali koja zapošljava više desetina hiljada ljudi.

Palestinske vlasti angažuju i veliki broj pripadnika snaga bezbjednosti čiji rad na spriječavanju napada na Izraelce je zavrijedio pohvale Izraela i SAD.

Izrael, u skladu s privremenim mirovnim sporazumom, u ime palestinskih vlasti ubira carine, granične i neke poreze na prihod i mjesečno ih šalje vladi na Zapadnoj obali, ali su transferi prekinuti 3. novembra, u znak protesta zbog prijema u Unesko.