Američki vojnik koji je ubio civile u Avganistanu dobio doživotnu

Gibs je optužen da je namjestio ubistva, kao i je civilima odsjekao prste i izvadio zube kao ratne trofeje
0 komentar(a)
američki vojnici u Afganistanu, Foto: Telegraph
američki vojnici u Afganistanu, Foto: Telegraph
Ažurirano: 11.11.2011. 08:18h

Vođa američke vojne jedinice odgovorne za ubistva avganistanskih civila dobio je doživotnu zatvorsku kaznu, pošto ga je vojna porota osudila za tri ubistva.

Petočlani vojni odbor je u četvrtak proglasio vodnika Kalvina Gibsa krivim i naveo da bi trebalo da odsluži najmanje 10 godina kazne pre nego što dobije mogućnost da bude pušten na uslovnu slobodu.

Gibs je osuđen po 15 tačaka optužnice, uključujući tri za ubistvo s predumišljajem, zbog svoje uloge u ubistvima na jugu Avganistana, u periodu između januara i maja prošle godine.

Tužilac major Dre Leblank nazvao je Gibsa divljakom i tražio da mu ne bude dozvoljeno uslovno puštanje na slobodu, prenio je AFP.

U završnim riječima tužilaštvo je odbacilo Gibsove tvrdnje da je ubistvo Avganistanaca bio odgovor na legitiman napad i da je njegova jedinica učestvovala u borbi.

Gibs je optužen da je namjestio ubistva, podmetnuo oružje kod tijela mrtvih civila kako bi izgledalo da su bili borci, kao i da im je odsjekao prste i izvadio zube kao ratne trofeje, što je on priznao.

Suđenje, koje je počelo prošle sedmice, održano je u američkoj bazi Luis Mekord, južno od Sijetla.

Gibsov advokat Fil Stekhaus doveo je u pitanje kredibilitet redova Džeremija Morloka i još dvojice pripadnika tog tima koji su dobili blaže kazne pošto su priznali krivicu i pristali da svjedoče protiv Gibsa.

Bonus video: