Mej, Merkel i Makron za proširenje sporazuma sa Iranom

Razgovarali su i o tome šta će se dogoditi po isteku ugovora, kao i "destabilizujućim regionalnim aktivnostima" Irana
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Angela Merkel, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2018. 14:59h

Lideri Velike Britanije, Francuske i Njemačke saglasili su se da je nuklearni sporazum sa Iranom najbolji način za sprječavanje Teherana da se domogne nuklearnog oružja, saopštila je kancelarija britanske premijerke Tereze Mej.

Tereza Mej je telefonom razgovarala sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a sagovornici su ukazali da je neophodno proširiti nuklearni sporazum sa Iranom kako bi obuhvatio i druge oblasti, kao što su balističke rakete, piše Tanjug.

Razgovarali su i o tome šta će se dogoditi po isteku ugovora, kao i "destabilizujućim regionalnim aktivnostima" Irana, navodi se u saopštenju.

Dogovorili su se da će "nastaviti blisko da sarađuju i sa SAD o tome kako se izboriti sa nizom izazova koje predstavlja Iran, što uključuje i pitanja koja bi novi sporazum mogao da obuhvati".

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif ocijenio je juče kao neprihvatljiv zahtjev američkog predsjednika Donalda Trampa za izmjene nuklearnog sporazuma, koji je Teheran postigao sa svjetskim silama 2015. godine.

Zarif je to rekao poslije sastanka sa šefovima diplomatija Turske i Rusije u Moskvi, prenosi Rojters.

Tramp je, inače, najavio da će, ukoliko evropski saveznici do 12. maja ustanove da u nuklearnom sporazumu sa Iranom postoje "strašni propusti", on odbiti da produži dogovor o ublažavanju američkih sankcija Iranu.

Bonus video: