Američko oružje puno kineskih lažnih djelova

U izvještaju se ističe da je otkriveno 1 800 slučajeva u kojima je Pentagon kupio elektronsku opremu koja je možda lažna
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2011. 11:04h

Nekoliko hiljada američkih borbenih aviona, vojnih brodova i projektila prepuni su lažnih djelova proizvedenih u Kini zbog čega su izloženi potencijalnim kvarovima, navodi se u izvještaju Komiteta oružanih snaga pri američkom Senatu, prenosi britanski dnevnik "Dejli telegraf".

U izvještaju se ističe da je otkriveno 1 800 slučajeva u kojima je Pentagon kupio elektronsku opremu koja je možda lažna.

Komitet navodi da je otkriveno da je više od miliona lažnih djelova ugrađeno u avione poput transportnog "Boinga-Ce17" i "Ce-130 džej super herkules" kompanije "Lokhid-Martin".

Otkrivene su lažne komponente u "Boingovom ce-ha 46" helikopteru i protivraketnom sistemu THAAD.

" Milion delova sigurno je veliki broj. Ali, moram da istaknem da smo gledali samo u dio lanca snabdjevanja odbrane. Tako da je ovih 1 800 slučajeva samo vrh ledenog brijega" rekao je senator Karl Levin.

U sedam od deset slučajeva lažni djelovi su porijeklom iz Kine, dok su istraživači otkrili da su u 20 odsto sporni djelovi stigli iz Velike Britanije i Kanade, koje su poznate tačke preprodaje kineskih "lažnjaka.

Bonus video: