Ortega ubjedljivi pobjednik predsjedničkih izbora u Nikaragvi

Vladajuća Sandinistička partija je objavila pobedu i karavani sa hiljadama Ortegininih pristalica preplavila su ulice Managve, glavnog grada Nikaragve
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2011. 08:22h

Bivši vođa sandinističkog pokreta u Nikaragvi Danijel Ortega u velikom je vođstvu na predsjedničkim izborima u toj zemlji, dok sa terena stižu izvještaji o protestima i ometanju međunarodnih posmatrača da rade svoj posao.

Prema prvim nepotpunim podacima koje je saopsšila izborna komisija, Ortega je osvojio 66 odsto glasova, to jest ima podršku dvije trećine izbornog tijela, dok njegov najbolje plasirani rival Fabio Gadea ima 25 odsto glasova.

Bivši predsjednik države, konzervativac Arnoldo Aleman je na dalekom trećem mjestu sa svega sedam odsto glasova.

Rezultati su dobijeni na osnovu sedam odsto prebrojanih glasova, ali je predsjednik izborne komisije Roberto Rivas rekao da Ortega ima ogromnu prednost i na osnovu uzorka dobijenog brzim prebrojavanjem glasova.

Metodologija brzog prebrojavanja glasanja za sada nije objašnjena.

Vladajuća Sandinistička partija je objavila pobedu i karavani sa hiljadama Ortegininih pristalica preplavila su ulice Managve, glavnog grada Nikaragve, uzvikujući njegovo ime.

Posmatrači prijavili neregularnosti

Međunarodni posmatrači su, međutim, saopštili da su imali probleme kada je trebalo da pristupe biračkim mjestima, a jedna domaća grupa posmatrača je izvjestila o 600 slučajeva izbornih neregularnosti, kao i o protestima na kojima je 30 ljudi uhapšeno.

Šef posmatračke misije Organizacije američkih država Dante Kaputo je izjavio da je njegovim ljudima bio zabranjen pristup na 10 posmatračkih mjesta na koja otpada 20 odsto statističkog izbornog materijala koji su planirali da pokupe za analizu.

Posmatrači Evropske unije takođe su prijavili probleme ali su dodali da su problemi razriješeni i da je na posletku posmatračima dozvoljeno da rade svoj posao.

Ortegina vlada je, u međuvremenu, izvjestila da je glasanje bez problema proteklo na devet desetina državne teritorije.

Ostaje na vlasti

Danijel Ortega je bio na čelu ljevićarskog pokreta Sandinista koji je 1979. godine zbacio diktatora Anastasija Somozu. Potom je uspio da se odupre napadima pobunjeničkih snaga poznatih kao Kontraši koje je podržavala vlada SAD smatrajući Ortegu produženom rukom Sovjeta.

Ortega je vladao preko vojne hunte; bio je reizabran 1984. godine da bi tokom devedesetih godina prošlog vijeka izgubio na izborima.

Ublaživši retotiku, vratio se na vlast 2007. godine a svoju popularnost u toj centralnoameričkoj zemlji je uvećao kombinujući populizam sa oslanjanjem na tržišnu ekonomiju kojoj se ranije protivio.

Bonus video: