Kina: 45 rudara spašeno nakon što su 36 sati proveli u jami

U spasavanju rudara učestvovalo je najmanje 200 spasilaca koji su iskopali manji tunel dubok 500 metara, kako bi došli do zarobljenih radnika
0 komentar(a)
Šandog, rudnik, Kina, Foto: Reuters
Šandog, rudnik, Kina, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2011. 16:22h

Iz rudnika uglja u kineskoj provinciji Henan danas je spašeno 45 rudara koji su tamo bili zarobljeni 36 sati, javila je agencija Asošiejted pres.

Rudari u rudniku Čanču su bili zarobljeni od četvrtka, kada je tamo došlo do eksplozije u kojoj je poginulo osam rudara.

U spasavanju rudara učestvovalo je najmanje 200 spasilaca koji su iskopali manji tunel dubok 500 metara, kako bi došli do zarobljenih radnika. Juče je bilo spašeno sedam rudara.

Današnje spasavanje je jedno od najvećih od aprila prošle godine kada je poslije osam dana iz rudnika u sjevernom dijelu Kine spašeno 115 rudara.

Načelnik državne uprave za bezbjednost na radu, Lui Lin je izjavio da je neophodno da se uloži više truda kako bi se poboljšala bezbjednost rudara na njihovom poslu.

Eksplozija u rudniku Čanču se dogodila brzo poslije slabog zemljotresa u obližnjem gradu, ali se ne zna da li je izazvana tim potresom.

Nesreće u rudnicima u Kini su vrlo česte. Prošle nedjelje je u eksploziji jednog rudnika u provinciji Hunan poginulo 29 rudara.

Prema zvaničnim statistikama, prošle godine je u Kini poginulo 2.433 rudara. Nevladine organizacije su međutim u više navrata isticale da je i taj visoki broj vjerovatno znatno umanjen.

Bonus video: