IRANSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA U MOSKVI

Zarif: Djelovanje SAD u Siriji vodi eskalaciji napetosti i predstavlja veliku opasnost...

Govoreći o istrazi o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji, Zarif je rekao da ona "mora biti nepristrasna". "Ona može baciti svjetlo na veoma komplikovano pitanje", naveo je iranski ministar i dodao da je Iran "uvek osuđivao upotrebu hemijskog oružja, nezavisno od toga ko je žrtva a ko krivac"
0 komentar(a)
Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 02:25h

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif izjavio je danas u Moskvi da djelovanje SAD u Siriji vodi eskalaciji napetosti i predstavlja veliku opasnost za političku nezavisnost i cjelovitost te zemlje, preneo je TASS.

"Smatramo da strana intervencija u Siriji vodi samo ka dodatnoj eskalaciji napetosti. Smatramo da djelovanje SAD u Siriji, koje je dovelo do dodatne eskalacije i etničkih tenzija, predstavlja opasnost za regionalni poredak vezano za političku nezavisnost i jedinstvo Sirije", rekao je Zarif na sastanku o Siriji sa kolegama iz Rusije i Turske, Sergejom Lavrovom i Mevlutom Čavušogluom.

Govoreći o istrazi o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji, Zarif je rekao da ona "mora biti nepristrasna". "Ona može baciti svjetlo na veoma komplikovano pitanje", naveo je iranski ministar i dodao da je Iran "uvek osuđivao upotrebu hemijskog oružja, nezavisno od toga ko je žrtva a ko krivac".

Šef iranske diplomatije je ocijenio da je "međunarodna zajednica shvatila da vojno rješenje samo produžava patnje sirijskog naroda".

Prema njegovim riječima format pregovora u Astani i Sočiju je "najveća garancija uspjeha UN i ženevskog procesa".

"Za sve nas je veoma važno da se prizna značaj učešća u tom poslu i da se radi svoj dio da bi se došlo do političkog rješenja. Ne treba da bude konkurencije među raznim formatima pregovora, i mi moramo da ubrzamo proces", rekao je Zarif.

On je rekao da je već postignut ozbiljan napredak u takozvanim "sigurnim zonama" i izrazio nadu da će humanitarna pomoć uskoro moći da stigne do svih Sirijaca kojima je potrebna.