Brisanje mržnje: Amerikanac koji je uklonio tetovaže sa lica

Godine 2006. se oženio i zajedno sa suprugom Džuli počeo da preispituje svoja uvjerenja
181 pregleda 0 komentar(a)
Brajon Vidner, Foto: 24 sata.rs
Brajon Vidner, Foto: 24 sata.rs
Ažurirano: 01.11.2011. 12:17h

Bivši vođa bande koja propagira superiornost bijele rase, podvrgao se komplikovanoj laserskoj intervenciji da bi sa lica skinuo rasističke tetovaže i otpočeo normalan život. Njegovo iskustvo zabilježile su kamere u dokumentarnom filmu „Brisanje mržnje”, prenosi portal 24 sata.

Brajon Vidner je bio aktivista jedne od najozloglašenijih rasističkih organizacija u SAD, a svoja uvjerenja je pokazivao na licu na kome nije bilo neistetoviranog centimetra.

Na lobanji je imao kukasti krst, na čelu crnu nacističku munju, simbol spremnosti da umre za svoju rasu, na vratu ispisane riječi „krv i čast”, na stomaku „rajh”, a na zglobovima šaka „mržnja”.

Pomogao mu je Južnjački centar za pravnu zaštitu siromašnih, neprofitna organizacija poznata po borbi protiv propagatora superiornosti bijelaca

Godine 2006. se oženio i zajedno sa suprugom Džuli počeo da preispituje svoja uvjerenja. Prevagnula je želja za porodicom: Džuli je imala troje djece iz prethodnog braka, a zajedno su dobili sina. Brajon je spalio sve stvari koje su ga vezivale za prošlost i krenuo u mukotrpnu potragu za načinom da se otarasi tetovaža.

"Učinio sam to zbog porodice, zbog sina. U jednom trenutku bio sam toliko očajan da sam bio spreman da zamočim lice u kisjelinu", sjeća se Brajon.

Žena-darodavac platila 35.000 dolara

Pomogao mu je Južnjački centar za pravnu zaštitu siromašnih, neprofitna organizacija poznata po borbi protiv propagatora superiornosti bijelaca, koja mu je pronašla ženu-darodavca spremnu da plati 35.000 dolara za operaciju.

"Iako sam vidio fotografije, nisam bio spreman na ono što sam ugledao"

Uslijedila je potraga za estetskim hirurgom za tako komplikovan zahvat. Operaciju je prihvatio dr Brus Šek sa Odsjeka za plastičnu hirurgiju Medicinskog centra u Nešvilu, za koga je to bio najveći izazov u karijeri.

"Iako sam vidio fotografije, nisam bio spreman na ono što sam ugledao. To nije bilo nekoliko tetovaža, bilo je to pravo slikarsko platno", sjeća se dr Šek.

Intervencije sa totalnom anestezijom

Brajon se prvi put našao na operacionom stolu 22. juna 2009, a posljednji laserski zahvat urađen je 22. oktobra 2010. Za njega je to bilo mučenje.

"Nikad nisam osjetio toliki bol", ispričao je on. Svaka intervencija morala je da se izvede u totalnoj anesteziji. Mnogo sporije nego što je iko očekivao, tetovaže su počele da blijede, i poslije 16 mjeseci i 25 tretmana lica, vrata i šaka Brajonovim mukama došao je kraj. Danas pati od migrena i čuva se sunca, ali kaže:

"To je mala cijena da bih se ponovo osjećao kao ljudsko biće."

Bonus video: