Ilegalno kopanje zlata uzrok smrti djece u Nigeriji

Kratkoročni efekti trovanja olovom su akutna groznica, grčevi, gubitak svijesti i sljepilo, a dugoročne posljedice su anemija, otkazivanje bubrega i oštećenje mozga
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2011. 12:23h

Zbog ilegalnog kopanja zlata najmanje 2.000 djece je otrovano olovom na sjeveru Nigerije, a 400 ih je već umrlo, upozorila je organizacija Human Right Watch (HRW).

Nivo olova u krvi zatrovane djece, mlađe od pet godina, daleko prevazilazi granice predviđene međunarodnim propisima, budući da ruda zlata u oblasti Zamfara, u kojoj ta djeca žive, ima veliki sadržaj olova, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Pritom se čišćenja zahvaćenih sela od olova odlaže, pa su zatrovana djeca sve više ugrožena, napominju u timu za hitna reagovanja federalne države Zamfara.

Džejn Koen iz HRW, koja je posjetila pomenuto područje, ističe da je situacija gora nego što je očekivala i navela primjer sela Bagega, u kojem su sva djeca, njih 1.500, zatrovana olovom.

Kratkoročni efekti trovanja olovom su akutna groznica, grčevi, gubitak svijesti i sljepilo, a dugoročne posljedice su anemija, otkazivanje bubrega i oštećenje mozga.

Stručnjaci ističu da je čišćenje terena od ključne važnosti jer nema svrhe liječiti decu od trovanja olovom ukoliko se ona ponovo vrate u kontaminiranu sredinu.

Galerija

Bonus video: