Islamisti konačni pobjednici izbora u Tunisu

Partija Enahda na političku scenu ulazi na velika vrata i imaće značajnu ulogu u donošenju svih važnih odluka koje se tiču budućnosti zemlje
57 pregleda 0 komentar(a)
Tunis, izbori, Foto: Reuters
Tunis, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2011. 07:04h

Islamistička partija Enahda pobjednik je prvih demokratskih izbora u Tunisu, pošto je osvojila 41,47 odsto glasova birača, saopštila je u četvrtak uveče izborna komisija.

Prema konačnim podacima izborne komisije, Enahda će imati 90 poslanika u parlamentu koji ima 217 poslanika i koji će donijeti novi ustav devet mjeseci poslije svrgavanja bivšeg predsjednika Ben Alija, prenose svjetske agencije.

Partija Enahda koja je decenijama bila zabranjena pod vlašću bivšeg režima, poslije prevrata je stekla sva zakonska prava. Sada na političku scenu ulazi na velika vrata i imaće značajnu ulogu u donošenju svih važnih odluka koje se tiču budućnosti zemlje.

Na drugom mjestu po broju glasova je umjereno ljevičarska stranka Kongres za republiku (CPR) sa 13,82 odsto glasova, odnosno 30 poslaničkih mjesta, a na trećem takođe ljevičarska stranka Etakarol sa 9,68 odsto glasova, odnosno 21 poslaničkim mjestom.

Stranke imaju dva dana za podnošenje žalbi na rezultate izbora.

Na četvrtom mjestu, sa 19 poslaničkim mjesta, je stranka Narodna peticija za pravdu i razvoj biznismena Hešmija Hadmija, iako je kandidatura te partije odbijena u šest okruga zbog "neregularnosti u finansiranju".

Hamdi je najavio da zbog toga neće biti poslanik, a njegove pristalice protestovale su u Sidi Buzidu, gdje je u decembru 2010. počela revolucija.

Neposredno poslije izbora 23. oktobra, islamisti i najveće ljevičarske partije počele su, na inicijativu stranke Enahda, pregovore o osnivanju vlade nacionalnog jedinstva.

Lider Enahde Hamadi Džebali (62) najavio je da će se kandidovati za premijera. Novog premijera Tunisa odrediće budući privremeni predsjednik te zemlje kojeg će odabrati parlament. Cio proces trajaće nekoliko sedmica.

Posmatračka misija Evropske unije ocijenila je da su izbori bili "transparentno" organizovani i da je tokom izbornog procesa došlo samo do "manjih neregularnosti".

Svrgavanje tuniskog predsjednika Zina el-Abidin ben Alija u prevratu u januaru izazvalo je lančanu reakciju u čitavom regionu i inspirisalo pobune od Egipta do Bahreina.

Bonus video: