Više od milion djece u Americi raste u gej porodicama

Američki mediji ocjenjuju das će socijalna sigurnost u kojoj ova djeca rastu biti ključni dio kampanja koje zahtevaju veća prava
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2011. 16:30h

Tomi Starling i Džef Litlfild žive sa Kćerkom Kerigan u u Poli Ajlendu, u Južnoj Karolini.

Njih dvojica su postali roditelji preko surogat programa u Kaliforniji i kasnije su se i vjenčali u toj državi tokom kratkog perioda u kojem su istopolni brakovi bili dozvoljeni po kalifornijskom zakonu.

Kerigan spada među sve veći broj djece u SAD - po pretpostavkama radi se o 1,2 miliona dece - koju podižu gej i lezbijski roditelji.

Američki mediji ocjenjuju das će socijalna sigurnost u kojoj ova djeca rastu biti ključni dio kampanja koje zahtevaju veća prava i zakonsko priznanje gej i lezbijskih porodica.

Primjer za takvu porodicu su i Gita Din i Liza Poljak, koje su se vjenčale u Vašingtonu i imaju dvije kćerke - 15-godišnju Maju i tri godine mlađu Devi.

Poljakova vodi nacionalnu organizaciju za prava gej populacije „Equality Maryland“.

Američki mediji ocjenjuju das će socijalna sigurnost u kojoj ova djeca rastu biti ključni dio kampanja koje zahtevaju veća prava gej populacije

S druge strane, protivnici gej brakova u SAD sprovode svoje kampanje i takođe postižu uspjehe.

Komitet za pravosuđe Predstavničkog doma Nju Hempšajra razmatra da povuče zakon o istopolnim brakovima. Umjesto njega, uveo bi se zakon o građanskim zajednicama za sve nevjenčane odrasle osobe, uključujući i rođake.

U Nju Hempšajru istopolni brakovi imaju pravnu zaštitu od prošle godine, a pored ove države ovakvi zakoni postoje i u Konektikatu, Ajovi, Masačusetsu, Njujorku, Vermontu, kao i u prijestonici Vašingtonu i među nekim indijanskim plemenima.

U Kaliforniji su istopolni brakovi bili zakonski dozvoljeni samo pet mjeseci, između 16. juna i 4. novembra 2008. godine, kada je na referendumu izglasana njihova zabrana.

Bonus video: