Zbog sukoba na jugu Filipina izbjeglo 10.000 civila

Ostrva Mindanao i Basilan, oba na jugu, prije deset dana zahvatio je talas nasilja, najsmrtonosniji u posljednjih nekoliko godina
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2011. 07:34h

Oko 10.000 ljudi napustilo je domove na jugu Filipina zbog oružanih sukoba između vojske i muslimanskih separatističkih pobunjenika, rekao je u čelnik civilne zaštite Adriano Fuego.

Fuego je naveo da je svaki sedmi stanovnik gradova Paja, Alisije i Talusana na poluostrvu Zamboangi pobjegao sa svog ognjišta.

"Telefonom su upozoreni da će pobunjenici napasti grad", rekao je Fuego, a prenijela agencija AFP.

Mnogi stanovnici su pobjegli prije dolaska pobunjenika iz Islamskog oslobodilačkog fronta Mora (MILF), najveće muslimanske separatističke pobunjeničke grupe, zahvaljujući čemu je smanjen broj civilnih žrtava.

Dan ranije, filipinsko vazduhoplovstvo je bombardovalo selo u okolini Paja, gdje su se ukopali pobunjenici MILF-a, kako tvrdi filipinska vojska.

Riječ je o prvim vazdušnim napadima u tom dijelu zemlje od 2008.

Ostrva Mindanao i Basilan, oba na jugu, prije deset dana zahvatio je talas nasilja, najsmrtonosniji u posljednjih nekoliko godina.

MILF koji ima oko 12.000 boraca prvo je tražio nezavisnu muslimansku državu na jugu Filipina, a sada se bori za autonomiju.

U sukobima gerilaca i regularne vojske od 1978. poginulo je 150.000 ljudi, a preko 100.000 je izbjeglo.

Bonus video: