Slovenija odustala od Savjeta bezbjednosti, ušao Azerbejdžan

U završnoj rundi, Azerbejdžan je dobio 155 glasova, Slovenija 15, a Mađarska samo jedan glas. Pri tome, 24 zemlje su se uzdržale od glasanja
58 pregleda 0 komentar(a)
Savjet bezbjednosti, Foto: Rojters
Savjet bezbjednosti, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.10.2011. 06:41h

Azerbejdžan je prošle noći dobio podršku dvije trećine zemalja Ujedinjenih nacija (UN) i postao član Savjeta bezbjednosti, pošto je Slovenija, njegov glavni takmac, odustala od kandidature.

I Azerbejdžan i Slovenija su pretendovali na mjesto nestalnog člana Saveta bezbjednosti, rezervisano za region Istočne Evrope.

Obje zemlje su ušle u novi krug glasanja u Generalnoj skupštini UN pošto ni jedna u glasanju prošle nedjelje nije dobila dvotrećinsku većinu propisanu za izbor u Savjet bezbjednosti, najmoćnije tijelo svjetske organizacije.

Predstavnik Slovenije je obznanio povlačenje svoje zemlje pošto je ona u 17. rundi glasanja izgubila od Azerbejdžana sa 77:116.

U završnoj rundi, Azerbejdžan je dobio 155 glasova, Slovenija 15, a Mađarska samo jedan glas. Pri tome, 24 zemlje su se uzdržale od glasanja.

Savjet bezbjednosti ima 15 mjesta, od čega pet pripada stalnim članicama tog tijela sa pravom veta: Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji, Kini, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Za status nestalnog člana Savjeta bezbjednosti u petak su se izborile četiri zemlje: Pakistan, Maroko, Gvatemala i Togo.

Njihov mandat će trajati od 1. januara 2012. do 31. decembra 2013. godine.

Status nestalnog člana od početka prošle godine imaju Indija, Kolumbija, Njemačka, Portugalija i Južna Afrika, i njihov mandat ističe 31. decembra 2012. godine.

Novoizabranih pet članica - Pakistan, Maroko, Gvatemala, Togo i Azerbejdžan, zamijeniće Bosnu i Hercegovinu, Brazil, Gabon, Liban i Nigeriju čiji mandat ističe posljednjeg dana ove godine.

Bonus video: