SUSRET U PANMUNJOMU KAO POVOD

Istorijska rukovanja koja su iznenadila svijet

Lideri Sjeverne i Južne Koreje Kim Džong Un i Mun Džae In sastali su se danas, a agencije prenose podsjećanja na istorijska rukovanja
148 pregleda 0 komentar(a)
rukovanje, Foto: Shutterstock.com
rukovanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.04.2018. 09:49h

Od Anvara el-Sadata i Menahema Begina do Fransoa Miterana i Helmuta Kola, istorija pamti važna simbolična rukovanja.

Lideri Sjeverne i Južne Koreje Kim Džong Un i Mun Džae In sastali su se danas u selu Panmunjom, a agencija Hina prenosi podsjećanja na istorijska rukovanja.

El-Sadat i Begin

Egipatski predsjednik Anvar el-Sadat 19. novembra 1977. postaje prvi arapski šef države koji je posjetio Izrael od osnivanja te države 1948. i brojnih ratova sa Arapima.  

Stiže na aerodrom Lod, blizu Tel Aviva, u dvodnevnu posjetu. Ispred aviona čekaju ga izraelski kolega Efraim Kacir i premijer Menahem Begin. Njih trojica se rukuju, jedva vidljivo iza gomile fotografa i obezbjeđenja.

Istorijsko putovanje u Jerusalimu otvoriće put sporazumima u Kamp Davidu koji će u martu 1979. završiti potpisivanjem izraelsko-egipatskog mirovnog ugovora, prvog sklopljenog između Izraela i nekog od njegovih susjeda.

Anvar el-Sadat žestoko je kritikovan u arapskom svijetu zbog posjete Izraelu i ubili su egipatski islamisti 1981. godine. 

Miteran i Kol

Francoa Miteran i Helmut Kol, s rukom u ruci u Duomonu (Francuske) slavili su francusko-njemačko prijateljstvo na tlu na kojem su njihove dvije nacije nekada ratovale. 

Bilo je to u septembru 1984. godine, 70 godina nakon početka Prvog svjetskog rata. Miteran i Kol učestvuju na velikoj svečanosti u čast žrtvama. Nakon počasti odane poginulima čiji posmrtni ostaci leže u kosturnici, dvojica državnika stala su ispred odra pokrivenog njemačkom i francuskom zastavom. 

Na kraju njemačke himne, Kol i Miteran uhvatili su se za ruke u simboličnom gestu iznad grobnice. 

Arafat i Rabin

U Vašingtonu 13. septembra 1993. godine, izraelski premijer Jicak Rabin i palestinski čelnik Jaser Arafat, dva zakleta neprijatelja, pod okom američkog predsjednika Bila Klintona "pečate" svoj težak savez. 

Tog dana na travnjaku Bijele kuće potpisana je Deklaracija o načelima palestinske autonomije u trajanju od pet godina, prethodno dogovorena u Oslu.

Klinton se okreće prema Rabinu i stikla mu ruku, a potom Arafatovu. Palestinski lider vidno oklijevajući pruža ruku izraelskom premijeru. I Rabin kao da kratko oklijeva, ali prihvata pruženu ruku, izazvavši aplauz i uzvik prisutnih. 

Danas je rješenje izraelsko-palestinskog sukoba još uvijek na mrtvoj tačci. 

Kraljica Elizabeta i Mekginis

U simbolički nabijenom trenutku za mirovni proces u Sjevernoj Irskoj, britanska kraljica Elizabeta II sastaje se Martinom Mekginisom, nekadašnjim vrhovnim komandantom u paravojnoj Irskoj republikanskoj armiji. 

IRA je željela da prekine britansku vladavinu pokrajinom i pripoji je Republici Irskoj. Mekginis je kasnije postao jedna od osoba koja je pomogla u pregovaranju oko prekida nasilja. 

Mekginis, tada zamjenik sjevernoirskog premijera rukovao se sa kraljicom tokom njene posjete pokrajini 2012. 

Bio je to gest pomirenja koji bi nekada bio nezamisliv sa Mekginisovom militantnom prošlošću. 

Obama i Raul Kastro

Američki predsjednik Barak Obama neočekivano je pružio ruku kubanskom kolegi Raulu Kastru 2013. u Južnoj Africi na državnom ispraćaju Nelsonu Mandeli. 

Na stadionu u Sovetu, Obama se upućuje ka govornici kako bi održao govor, stiska usput ruke zvanicama, među kojima je Raul Kastro. Snimci južnoafričke televizije prikazuju kako razmjenjuju i nekoliko riječi. 

Iako su dvije zemlje prekinule diplomatske odnose 1961. i znale samo za neprijateljstva, nakon tog neplaniranog gesta uslijediće neočekivano zbližavanje među nekadašnjim neprijateljima, kao i službena obnova diplomatskih odnosa. 

Preporučujemo za Vas