PREDSJEDNIK SAD BLIZU RASKIDA SPORAZUMA SA IRANOM

Makron: Nisam ubijedio Trampa, promjene politike SAD su lude

Predsjednik SAD je oštro kritikovao sporazum s Iranom koji je potpisala administracija njegovog prethodnika Baraka Obame, ocjenjujući ga "ludim"
82 pregleda 0 komentar(a)
Emanuel Makron, Donald Tramp, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2018. 08:10h

Francuski predsjednik Emanuel Makron kaže da možda nije uspeo da ubjedi predsjednika SAD Donalda Trampa da se pridržava međunarodnog sporazuma s Iranom, prenosi Tanjug.

Sporazum sa Iranom je šef Bijele kuće, inače, nazvao "ludim", a Makron je sada istim pridjevom opisao česte promjene američke globalne politike.

"Moje stanovište je da će se on odreći ovog sporazuma, iz unutrašnjepolitičkih razloga", rekao je Makron na kraju trodnevne posjete SAD, prenosi BBC. 

Tramp ima rok do 12. maja da odluči da li će se Vašington i dalje pridržavati ovog sporazuma, namijenjenog spriječavanju Irana da se domogne nuklearnog oružja ili će ponovo uvesti sankcije Teheranu. 

Predsjednik SAD je oštro kritikovao sporazum s Iranom koji je potpisala administracija njegovog prethodnika Baraka Obame, ocjenjujući ga "ludim". 

BBC navodi da je Makron u obraćanju novinarima nakon govora koji je održao studentima Univerziteta "Džordž Vašington", koristio sličan jezik opisujući česte promjene u pozicijama SAD o globalnim pitanjima, uključujući klimatske promjene i sporazum s Iranom. 

"To može da funkcioniše kratkoročno, ali je veoma ludo srednjoročno i dugoročno", rekao je predsjednik Francuske.

Preporučujemo za Vas