U Tunisu jutros počelo glasanje

Više od sedam miliona glasača biraće 217 poslanika čiji će glavni zadatak biti priprema i donošenje novog ustava kao i izbor prelazne vlade koja će voditi zemlju do opštih izbora.
0 komentar(a)
Tunis izbori, Foto: AP
Tunis izbori, Foto: AP
Ažurirano: 23.10.2011. 08:26h

Građani Tunisa počeli su jutros da glasaju na prvim demokratskim parlamentarnim izborima na kojima se bira ustavotvorna skupština zemlje gdje je prije devet mjeseci počelo "arapsko proljeće".

Svrgavanje tuniskog predsjednika Zina el-Abidin ben Alija u prevratu u januaru izazvalo je lančanu reakciju u čitavom regionu i inspirisalo pobune od Egipta do Bahreina.

Više od sedam miliona glasača biraće 217 poslanika čiji će glavni zadatak biti priprema i donošenje novog ustava kao i izbor prelazne vlade koja će voditi zemlju do opštih izbora.

Birališta su otvorena u 7.00 po lokalnom vremenu (8.00 po centralnoevropskom vremenu) a biće zatvorena u 19.00 časova.

Tunižani glasaju po proporcionalnom sistemu kako bi se omogućile jednake šanse za stotinak malih, siromašnih stranaka.

Veliki favorit na izborima je islamistička partija Ehahada (Renesansa) koja je bila zabranjena u vrijeme svrgnutog predsjednika Ben Alija. Njen najveći rival je stranka lijevog centra, Napredna demokratska partija (NDP) čiji je lider Ahmed Nedžib Šebi bio u otvorenom sukobu sa Ben Alijem.

Prvi rezultati izbora očekuju se tokom noći a stizaće odvojeno za svaku izbornu jedinicu, od 27 koliko ih ima u Tunisu.

Jedna od najvećih nepoznanica ovih izbora je izlaznost zbog izraženog skepticizma birača prema velikom broju stranaka i pokreta.

Prelazna vlada koja je vodila zemlju od svrgavanja predsjednika Ben Alija pozvala je građane da izađu masovno i "bez straha" na izbore.

Nezavisna izborna komisija koja je formirana da organizuje parlamentarne izbore objaviće zvanične rezultate sjutra popodne.

Više od 22.000 vojnika i 20.000 policajaca obezbjeđivaće izbore, a nadgledati ih 13.000 lokalnih i međunarodnih posmatrača.

Pošto su izbori u Tunisu ujedno i prvo izjašnjavanje birača u jednoj od arapskihi zemalja zahvaćenoj "arapskim proljećem" važno je kako se odvijaju, a njihov uspjeh ili neuspjeh poslaće signal narodima koji su se podigli po uzoru na tunisku revoluciju, ocjenjuje AFP.

Bonus video: