Gadafijevo tijelo javno izloženo u šoping centru u Misrati

Muškarci, žene i djeca su se slikali sa zamrznutim lešom, a čuvari su čak organizovali odvojene ture za porodice i pojedince
102 pregleda 0 komentar(a)
gadafi tijelo, Foto: AFP
gadafi tijelo, Foto: AFP
Ažurirano: 22.10.2011. 11:01h

Zamrznuto, okrvavljeno tijelo Muamera Gadafija javno je izloženo u frižideru šoping-centra u Misrati, a na Zapadu sve je glasnije pitanje nisu li mediji otišli predaleko u prikazivanju smrti svrgnutog libijskog vodje, piše agencija AP.

Novinari iz cijelog svijeta nagrnuli su u Libiju da uživo snime dokaz da je Gadafi zaista mrtav, dok nove libijske vlasti ne mogu da se dogovore šta raditi sa tijelom dok jača sumnja u zvaničnu verziju Gadafijeve smrti.

Kako prenosi Frans pres, zvaničnici novih vlasti su saopštili da obdukcije tijela neće biti. "Neće je biti danas, niti bilo kojeg drugog dana. Niko neće otvarati Gadafijevo tijelo", rekao je portparol Vojnog veća Prelaznog nacionalnog savjeta u Misrati Fati Bašaga.

U Misrati, gradu koji su Gadafijeve snage opsjedale mjesecima, žitelji su u dugim redovima čekali da vide njegovo tijelo, izbušeno mecima na tri mjesta, uključujući glavu.

Muškarci, žene i djeca su se slikali sa zamrznutim lešom, a čuvari su čak organizovali odvojene ture za porodice i pojedince.

NATO se 31. oktobra povlači iz Libije

NATO će sedmomjesečnu operaciju na teritoriji Libije završiti 31. oktobra, javlja britanski Gardijan.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen najavio je da će tokom sljedeće sedmice i formalno potvrditi datum kraja operacija.

I u narednih deset dana zbog predostrožnosti će nastaviti da nadgledaju teritoriju Libiju dok se ne stabilizuje novi režim, pod pretpostavkom da neće biti novih nereda i nasilja.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen najavio je da će tokom sljedeće sedmice i formalno potvrditi datum kraja operacija.

Rasmusen je pozdravio akcije u Libiji i dodao da je još jednom potvrđeno da je sloboda najveća snaga na svijetu.

Operacije su počele iz vazduha 19.marta s ciljem da potisnu snage Muamera Gadafija.

Gadafi je pitao na samrti: Razlikuješ li dobro od lošeg?

Ošamućen, dok mu se krv slivala niz lice, uhvaćeni Muamer Gadafi na jednom video snimku kaže: „Ne daj bože“.

„Ovo ti je za Misratu, psu,“ rekao mu je jedan čovjek udarajući ga.

„Razlikuješ li dobro od lošeg?“ kazao je Gadafi.

„Umukni, psu,“ čuje se odgovor, dok pljušte novi udarci.

„Drži ga živog, drži ga živog!“ vikali su neki.

„Nazvao nas je pacovima, a vidite gdje je završio,“ rekao je Ahmed al-Sahati, 27-godišnji borac, stojeći pored dvije odvodne cijevi ispod autoputa blizu Sirta.

Teško su ga pretukli i potom ubili. To je rat, rekao je anonimni izvor Rojtersu

Sa ranom od metka koja se vidjela kroz prepoznatljivu kovrdžavu kosu, tijelo koje je pokazano reporterki Rojtersa u Misrati, nosi i druge znakove nasilnog kraja.

Živ ubačen u bolnička kola

Vladin borac Salim Bakir je ispričao Rojtersu verziju Gadafijevog hvatanja, koju su potvrdili ostali, uključujući i čovjeka koji se hvalio da ima Gadafijev zlatni pištolj: „Prvo smo pucali na njih protivavionskim oružjem, ali bez efekta,“ rekao je Bakir. „Potom smo ušli pješice.“

Nakon što su im se suprotstavili progadafijevi borci, koji su kazali da je „gospodar“ ranjen i da je unutra, ušli su i izvukli ga. Rekao je „što nije u redu? „šta se dešava?“. Potom su Gadafija, kako je rekao, ubacili u kamionet.

Mahmud Hamada, borac kojeg je lako prepoznati na objavljenim snicmima, kazao je reporterki Rojtersa da je Gadafi jedva hodao, ali da je bio živ kada je ubačen u bolnička kola.

Neki zvaničnici PNS tvrde da su borci pokušali da odvedu Gadafija u bolnicu, ali je on pogođen u unakrsnoj vatri, Međutim, drugi je za Rojters, pod uslovom da ostane anoniman, rekao: „Teško su ga pretukli i potom ubili. To je rat.“

Borba oko tijela

Njegovo tijelo je najnoviji predmet sporenja frakcija boraca koji su ga zbacili – pored kontrole nad oružjem, ministarstvima i naftnim bogatstvom Libije.

Neki strahuju od srljanja u sukob koji je zahvatio Irak nakon Sadama Huseina, iako u Libiji nema takvih sektaških podjela

Međutim, regionalna i druga rivalstva odlažu sahranu Gadafija, kojeg su borci uhvatili u četvrtak, i formalno proglašenje „oslobođenja“ Libije.

„Ne slažu se oko mjesta sahrane. Prema islamu, trebalo bi da bude sahranjen brzo, ali moraju se dogovoriti hoće li to biti u Misrati, Sirtu ili negdje drugo“, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik PNS-a.

Drugi su kazali da su u toku pregovori sa pripadnicima Gadafijevog plemena da se on sahrani tajno, kako to ne bi postalo sveto mjesto.

Tenzije među zaslužnima

U malom trijumfu za one koje su pobune Arapskog proljeća drugdje inspirisale da dignu ustanak u februaru u Bengaziju, taj istočni grad je izabran za mjesto gdje će predsjedavajući PNS-a Mustafa Abdel Džalil objaviti da je cijela zemlja oslobođena. Međutim, objava planirana za danas, odložena je za sjutra.

Tada će početi da otkucava sat za formiranje prelazne vlade i pisanje ustava, prema kojem će izbori, kako se nadaju Libijci, biti održani za godinu ili dvije.

Postoje tenzije između istočnjaka i lidera iz Misrate, Tripolija i drugih zapadnih gradova, koji sebe smatraju zaslužnim za osvajanje prijestonice u avgustu i žale se da su nedovoljno zastupljeni u privremenoj vladi, koja bi tek trebalo da se definitivno preseli u Tripoli.

Rizici od podjele

Kao što pokazuje odlaganje Gadafijeve sahrane, za prihvatanje drugačijeg mišljenja u državi koja je 42 godine robovala hirovima jednog čovjeka, potrebno je vrijeme, vrijeme koje zabrinjava neke posmatrače s obzirom na veliku količinu oružja u Libiji.

Neuspjeh hvatanja njegovog sina Saifa al-Islama, za kojeg zvaničnici PNS-a misle da je na putu ka granici sa Nigerom, takođe bi mogao odvratiti od procesa prelaska sa rata na mir.

Bez ujediniteljske mržnje prema Gadafiju i njegovom klanu, neki strahuju od srljanja u sukob koji je zahvatio Irak nakon Sadama Huseina, iako u Libiji nema takvih sektaških podjela. Optimisti ukazuju na to kako su se, za dva mjeseca kontrole nad Tripolijem, libijske frakcije sporile, ali, do sada, nisu sukobile.

„Može li široka, efikasna nacionalna vlada biti formirana? Da, ako frakcije uspiju da izbjegnu borbu,“ rekao je Džon Marks, predsjedavajući britanske konsultantske firme Cross Border Information.

Bonus video: