Domoroci lukom i strijelom dočekali istraživače

Nedavno je izdato i upozorenje putnicima da u tom dijelu Perua izbjegavaju bliske susrete sa izolovanim grupama
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2011. 15:15h

Peruansko ministarstvo za zaštitu okoline objavilo je video snimak susreta istraživača na brodu sa grupom Indijanaca iz tropskih šuma Amazonije na rijeci Manu na jugoistoku Perua.

Domoroci nisu prijateljski reagovali, a jedan od njih se sa lukom i strijelom spremao za napad na naučnike na brodu, dok je drugi prema brodu najvjerovatnije bacio kamen. Nakon kratkog vijećanja istraživači su ipak odustali od ideje da se hranom i odjećom približe starosjediocima.

Iz ministarstva tvrde da je posljedjih nekoliko mjeseci u Nacionalnom parku Manu zabilježeno više susreta sa pripadnicima plemena Mascho-Piro, koji za vrijeme suša dolaze da sakupljaju plodove i love na obalama rijeke.

Nedavno je izdato i upozorenje putnicima da u tom dijelu Perua izbjegavaju bliske susrete sa izolovanim grupama.

Nove vlasti se zalažu za veću zaštitu domorodaca, za razliku od prethodne vlade predsjednika Alana Garsije, koja je naftnim i drvnim kompanijama dala koncesije za eksploataciju Amazonije.

"Politika ove vlade je trajna zaštita domorodačkih naroda i briga za njihove društvene i teritorijalne potrebe, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu", rekao je Roger Rumril, savjetnik u Ministarstvu okoline.

Bonus video: