Turska povela vojnu ofanzivu protiv Kurdskih pobunjenika u Iraku

Ofanziva je odgovor na višestruke napade više od 200 pobunjenika u utorak naveče na položaje turske vojske na iračkoj granici, u kojima su poginula 24 vojnika, a 18 je ranjeno
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2011. 19:45h

Turska vojska je saopštila da je na sjeveru Iraka i na svojoj teritoriji uz iračku granicu povela veliku operaciju protiv kurdskih pobunjenika iz Radničke partije Kurdistana (PKK), koji su u utorak na jugoistoku Turske ubili 24 turska vojnika.

"Velike kopnene operacije uz učešće 22 bataljona i podršku iz vazduha pokrenute su na pet tačaka na sjeveru Iraka i u Turskoj", ističe se u saopštenju turskog generalštaba.

U dokumentu se ne navodi broj vojnika poslatih na iračku teritoriju.

Vojni analitičari procjenjuju da u toj ofanzivi usredsrijeđenoj na tursku pokrajinu Hakari (krajnji jugoistok) i dijelove iračkog Kurdistana učestvuje između 10.000 i 15.000 vojnika.

Ofanziva je odgovor na višestruke napade više od 200 pobunjenika u utorak naveče na položaje turske vojske na iračkoj granici, u kojima su poginula 24 vojnika, a 18 je ranjeno.

Kako javljeju turski sigurnosni izvori u Dijarbakiru, najvećem gradu na jugoistoku Anadolije naseljene uglavnom Kurdima, turski avioni i dalje bombarduju uporišta PKK-a u iračkim planinama.

Irak je osudio napad PKK-a u Turskoj i obećao da će sarađivati s Ankarom na polju sigurnosti, ističe ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju.

I susjedni Iran je u petak poslao u Ankaru svog ministra vanjskih poslova Alija Akbara Salehija, koji će s turskim kolegom Ahmetom Davutogluom razgovarati o borbi protiv terorizma, rekao je turski diplomatski izvor.

Napadi PKK-a, najubojitiji u zadnjih dvadeset godina, izazvali su talas protesta u Turskoj, koja je u četvrtak sahranila svoje mrtve.

U srijedu i četvrtak održani su protestni skupovi širom zemlje, na kojima su skandirane parole protiv PKK. U sukobima Kurda i turskih snaga od 1984. godine poginulo je 45.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: