Za poginulog korejskog vojnika Vlada ponudila 3 eura odštete

Zahtjev je prvo poslala ministarstvu veterana koje ga je odbacilo argumentom da porodice moraju podnijeti zahtjev u roku pet godina nakon smrti vojnika
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2011. 08:57h

Južnokorejska vlada ponudila je odštetu od 500 wona (3 eura) porodici vojnika poginulog tokom Korejskog rata (1950-1953), što je povjereništvo za zaštitu prava građana u ponedjeljak nazvalo “neshvatljivim”.

Zahtjev za odštetom podnijela je žena (63) čiji je stariji brat poginuo u tom ratu, u kojem je ona izgubila gotovo cijelu porodicu.

Zahtjev je prvo poslala ministarstvu veterana koje ga je odbacilo argumentom da porodice moraju podnijeti zahtjev u roku pet godina nakon smrti vojnika.

Nakon žalbe, uz obrazloženje da je ona u vrijeme bratove pogibije imala samo dvije godine pa nije mogla reagovati na vrijeme, ministarstvo joj je ponudilo odštetu od 3 eura, iznos koji se u to vrijeme isplaćivao porodicama poginulih vojnika.

Oko 138.000 južnokorejskih vojnika poginulo je tokom Korejskog rata, kao i 40.000 vojnika savezničkih zemalja, među kojima 36.000 Amerikanca.

Bonus video: