Demantovano hapšenje Gadafijevog sina

Muatasim Gadafi, jedan od sinova libijskog lidera Moamera Gadafija, nije uhvaćen, izjavio je Frans presu vojni zapovjednik Prelaznog nacionalnog savjeta, demantujući jučerašnju izjavu jednog visokog zvaničnika novih libijskih vlasti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2011. 10:42h

"Nije istina da je Muatasim zarobljen", kazao je Visam Ahmed, jedan od vođa vojnih operacija Prelaznog nacionalnog savjeta na istočnom frontu u Sirtu.

"Ali, neki od zatvorenika koje smo uhvatili rekli su da se (Moamer) Gadafi nalazi u Sirtu", dodao je. Bivši libijski lider u bjekstvu je od pada Tripolija 23. avgusta, poslije 42 godina na vlasti.

Abdelkarim Bizama, savjetnik lidera Prelaznog nacionalnog savjeta Mustafe Abdeldžalila izjavio je u srijedu da je tog dana uhapšen Muatasim Gadafi, 36-godišnji ljekar i vođa elitnih vojnih jedinica.

"Muatasim Gadafi je uhvaćen u Sirtu i prebačen je u Bengazi. Vijest o njegovom hapšenju nijesmo ranije objavili kako bismo izbjegli svaki pokušaj njegovog oslobađanja", kazao je Bizama.

Muatasim Gadafi uhvaćen u Sirtu >>>

Prelazni nacionalni savjet danas je objavio i da je u srijedu u Sirtu uhapšen libijski muftija Haled Tantuš, najviši vjerski zvaničnik pod Gadafijevim režimom koji je bivšeg lidera podržavao tokom pobune.

"Zarobili smo ga juče ujutru" na obalskom putu zapadno od Sirta. Potpuno je promijenio izgled. Bio je obrijan i vozio je automobil, pokušao je da pobegne ka Tripoliju", kazao je vojni zvaničnik savjeta Abdo Salam.

Poslije jednomjesečne opsade i ofanzive boraca novih vlasti, borbe protiv Gadafijevih pristalica danas se vode u dvije zone na zapadu Sirta čije će zauzimanje za Prelazni nacionalni savjet označiti "potpuno oslobođenje" zemlje.

Bonus video: