sa srećom

Oženio se kralj Butana

Butan je malo kraljevstvo na Himalajima, čijih 700.000 stanovnika svoje zadovoljstvo mjeri "bruto nacionalnom srećom"
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2011. 07:40h

Kralj Butana Džigme Hesar Namgijel Vangčuk oženio se danas 21-godišnjom djevojkom iz naroda Džetsun Pemom, na budističkoj ceremoniji u manastiru Pukaha.

Kralj star 31 godinu postavio je krunu na djevojčinu glavu, čime je njihov brak ozvaničen, tri godine nakon što je i sam kralj krunisan u tom manastiru-tvrđavi iz 17. vijeka.

Vjerenici su u tvrđavu stigli pred zoru, u pratnji monaha u crvenim odorama, članova porodice i zvaničnika. Plesni i muzički spektakli planirani su poslije vjenčanja u čast kraljevskog braka.

Butan je malo kraljevstvo na Himalajima, čijih 700.000 stanovnika svoje zadovoljstvo mjeri "bruto nacionalnom srećom". Taj pokazatelj razvoja uveo je 1972. godine tadašnji kralj Butana, kao protivtezu bruto-nacionalnom proizvodu, koji ukazuje samo na ekonomsku komponentu razvoja.

Uprkos otvorenosti prema modernim tokovima, Butan se ponosi očuvanjem tradicije svojih predaka. Apsolutna monarhija do 2008, ta zemlja danas e parlamentarna monarhija u kojoj budizam ima veliki uticaj na svakodnevni život.

Galerija

Preporučujemo za Vas