Policija špijunirala muslimanske zajednice na koledžima

Američka policija infiltrirala se u muslimanske zajednice na njujorškim fakultetima i nadzirala njihove aktivnosti na internetu, pokazuju policijska dokumenta do kojih je došla agencija Asošijeted pres.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2011. 17:26h

Pravni stručnjaci saopštili su da je tom operacijom prekršen devetnaestogodišnji sporazum sa fakultetima i prekršeni zakoni o privatnosti SAD.

Operacija čije cilj je bio prikupljanje podataka o mogućim terorističkim aktivnostima, stavila je cijele muslimanske zajednice pod prismotru.

Policija je fotografisala restorane i prodavnice koji uslužuju muslimane i izradila baze podataka u kojima se može pročitati gdje popisana lica idu u nabavku, gdje se šišaju i mole.

Asošijeted pres izvještavao je o tajnoj kampanji u seriji članaka, koja je počela da izlazi u avgustu.

U najvećem broju slučajeva muslimanskog terorizma, počinioci su mlađi muškarci, zbog čega je policija insistirala na posmatranju te demografske grupe.

Uznemireni profesori i studenti saopštili su da je ta operacija veoma slična špijunaži u univerzitetskim kampusima koje je šezdesetih godina sproveo FBI.

Oni pozivaju administratore koledža da istraže slučaj, insistirajući da infiltriranje policajaca u studentske grupe predstavlja povredu lične slobode.

U izjavi prođle nedjelje, profesori pravnog fakulteta ocijenili su taj policijski postupak kao kršenje građanskih prava.

Članovi islamske zajednice koledža strahuju da bi ovaj događaj mogao da ih obilježi do kraja života - kao označene na listi potencijalnih terorista ili lica postavljena na crnu listu u policijskom dosijeu.

Nakon otkrivanja široko rasprostranjene špijunaže, savjet grada Njujorka danas je zatražio odgovore od policijskog komesara Rejmonda Kelija.

Keli je branio policiju i insistirao da ona isključivo prati tragove i ne izdvaja grupe prema religiji. Takođe je dodao da bi nepoštovanje zakona o ličnoj privatnosti i ličnoj slobodi bilo kontraproduktivno u borbi protiv terorizma.

Njujorška policija počela je da posmatra koledže nakon što je dobila površne informacije da jedan student želi da bude "mučenik", izjavio je jedan policijski zvaničnik koji je zatražio da bude anoniman jer nije ovlašćen da razgovara o tom programu.

Policija, međutim, nikada nije pronašla tu osobu i nije pronašla ni jednu studentsku grupu za koju bi imala osnovane sumnje da obučava teroriste, rekao je on.

Tokom istrage, policajci, kao i pripadnici njujorške demografske jedinice, prisustvovali su događajima koje su organizovali muslimanski studenti.

Njujoršku demografsku jedinicu činili su policajci arapskog porijekla u civilnim odijelima i oni su nadzirali događaje koje su organizovali muslimanski studenati i djelove grada u kojima oni žive.

Obavještajna sajber služba njujorške policije upošljavala je policajce koji govore arapski, persijski ili druge jezike za nadziranje vebsajtova muslimanskih studentskih organizacija.

Oni su "trolovali" na čatovima i dopisivali se sa studentima onlajn, izvijestio je zvaničnik policije.

Do 2006, policija je identifikovala 31 udruženje muslimanskih studenata od kojih je sedam označila kao potencijalno opasna, pokazuju dokumenti.

Šest udruženja je otkriveno u gradskom univerzitetu u Njujorku, a jedno u univerzitetu Sent Džon.

Bonus video: