Sadamovo proročanstvo za SAD

Sadam Husein je u januaru 1993. predvidio da će se američka ekonomija naći u problemima zbog rasipanja novca na vojne operacije u inostranstvu, objavio je juče na svom sajtu „Veniti fer“
130 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 20:31h

U članku su citirane riječi iračkog diktatora iz knjige „Sadamovi zapisi: Unutrašnje funkcionisanje režima jednog tiranina 1978 – 2001“, koja bi trebalo da bude objavljena u novembru.

Knjiga nudi protumačene transkripte audio snimaka susreta između Sadama Huseina i njegovih najbližih saradnika, zapise koje su zaplijenile snage koalicije u aprilu 2003. Kasete su sada u posjedu jednog od istraživačkih centara Nacionalnog univerziteta odbrane u Vašingtonu, i dostupne su, uz zahtjev, njihovim profesorima.

„Njihova ekonomija se nikada neće popraviti uz troškove koje imaju u Zalivu i Evropi. Oni troše 68 milijardi dolara u Zalivu, a u Evropi 128 milijardi. Ukoliko Amerika ne povuče svoje trupe iz svih krajeva svijeta, njena ekonomija se nikada ne bi mogla poboljšati. Amerika nije u fazi mladosti. Ona je na granici starijeg doba, u početnoj fazi starosti...“, rekao je Husein, a prenio „Hafington post“.

„Američki predsjednik bi ovdje (u Iraku) mogao da uštedi milijardu dolara, milion dolara negdje drugo, još dva miliona na trećem mjestu, što bi moglo biti korisno, ali nedovoljno da izvida njegovu ranu koja je toliko duboka da se ne može izliječiti osim ako se ne okrene vojnom budžetu“, ocijenio je irački diktator.

Knjiga sadrži poglavlja o ratu Irana i Iraka, Sjedinjenim Državama i Izraelu (pod naslovom „Cionistički entitet”).

Bonus video: