Mogerini pozvala Rusiju, Iran i Tursku da ispune obećanja u vezi Sirije

Ona je rekla novinarima da ove zemlje imaju "posebnu odgovornost" da obezbijede uslove za prekid vatre i da izvrše pritisak na sirijskog predsjednika da se vrati za pregovarački sto
2 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2018. 07:39h

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvala je danas Rusiju, Iran i Tursku da ulože napore u cilju zaustavljanja sukoba u Siriji, uoči skupa međunarodnih donatora u Briselu za pomoć toj ratom razorenoj zemlji.

Mogerini je rekla novinarima da Rusija, Iran i Turska imaju "posebnu odgovornost" da obezbijede uslove za prekid vatre i da izvrše pritisak na sirijskog predsjednika Bašara Asada da se vrati za pregovarački sto.

"Vidimo eskalaciju vojnih aktivnosti, što je upravo suprotno od onoga što su obećali da će raditi", rekla je Federika Mogerini.

Oko osamdeset zemalja, organizacija i partnera učestvuje na donatorskoj konferenciji u Briselu, a organizatori su izrazili nadu da će time dati podsticaj zaustavljenim mirovnim potezima pod pokroviteljstvom UN, uz prikupljanje nekoliko milijardi dolara humanitarne pomoći, navodi agencija AP.

Bonus video: