heroine prava žena

Nobela za mir dobile tri aktivistkinje za ljudska prava

Predsjednica Liberije Elen Džonson Sirlif i njena sugrađanka Lejmah Gbovi, kao i aktivistkinja iz Jemena Tavakul Karman
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2011. 12:29h

Predsjednica Liberije Elen Džonson Sirlif i njena sugrađanka Lejmah Gbovi, kao i aktivistkinja iz Jemena Tavakul Karman, dobile su Nobelovu nagradu za mir za 2011. godinu.

Priznanje su dobile za nenasilnu borbu za sigurnost žena i njihova prava da u punoj mjeri učestvuju u radu na izgradnji mira, saopštio je Nobelov komitet.

"Ne možemo postići demokratiju i trajni mir u svijetu ako žene ne dobiju iste šanse kao muškarci da utiču na događaje na svim nivoima društva", navodi se u saopštenju Norveškog Nobelovog komiteta.

Elen Džonson Sirlif, sedamdesetdvogodišnja predsjednica Liberije, prva je demokratski izabrana žena na čelu jedne države na afričkom kontinentu.

Od njene inauguracije 2006. godine ona je doprinijela obezbjeđenju mira u Liberiji, unaprijeđenju ekonomskog i društvenog razvoja i jačanju pozicije žena, ističe Komitet u obrazloženju.

Lejmah Gbovi, takođe Liberijka, mobilizovala je i organizovala žene bez obzira na vjerske i etničke podjele da se okonča dugi rat u Liberiji i da se osigura učestvovanje žena na izborima, a od tada radi na jačanju uticaja žena u Zapadnoj Africi, navodi Komitet.

Tavakul Karman iz Jemena, prije i poslije "arapskog proljeća" je odigrala vodeću ulogu u borbi za ljudska prava, demokratiju i mir u Jemenu, dodaje se u saopštenju.

Komitet izražava nadu da će nagrada ovim aktivistkinjama doprinijeti da se "okonča potiskivanje žena koje se još dešava u mnogim zemljama i da se ostvari veliki potencijal za demokratiju i mir koji žene još mogu da imaju".

Ove godine je u konkurenciji za Nobelovu nagradu za mir bila rekordna 241 ličnost i organizacija.

Galerija