SVE VIŠE UČESNIKA

Hiljade ljudi u protestnoj šetnji pokreta “Okupirajte Vol strit”

Tom dosad najvećem skupu pokreta, pored članova sindikata zaposlenih u gradskom saobraćaju, pridružili su se studenti, predstavnici ekoloških organizacija, borci za ljudska prava...
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2011. 07:52h

Hiljade demonstranata učestvovalo je juče u protestnoj šetnji pokreta “Okupirajte Vol strit” u Njujorku, kojima su se priključili i članovi njujorških sindikata i drugi nezadovoljni postojećim stanjem američkog društva.

Tom dosad najvećem skupu pokreta “Okupirajte Vol strit”, pored članova sindikata zaposlenih u gradskom saobraćaju, pridružili su se studenti, predstavnici ekoloških organizacija, borci za ljudska prava, ali i stanari njujorške Kineske četvrti kojima prijeti izbacivanje.

Protestna šetnja započela je okupljanjem na Foli skveru, u čijoj blizini se nalaze zgrade nekoliko gradskih i federalnih sudova.

Hiljade demonstranata, neki u majicama svojih sindikalnih centrala, drugi u poslovnim odijelima, pošto su mnogi na protest došli pravo s posla, krenule su odatle ka parku Zukoti, gdje se nalazi njihov improvizovani nezvanični štab.

“Buntovnici s razlogom”

Na više američkih univerziteta studenti su se odazvali pozivu da bokotuju nastavu u znak solidarnosti.

Ti “buntovnici s razlogom” kažu da su ekonomske nepravde ono što ih objedinjuje, pošto je pohlepa Vol strita pokrenula najveću krizu od ‘30-ih godina, a za to još niko nije odgovarao.

Među demonstrantima, koji kažu da predstavljaju 99 odsto stanovnika, nasuprot jednom procentu najbogatijih Amerikanaca, nema protivnika liberalnog kapitalizma, ali protestuju jer im se čini da odgovornost ne važi za one koji imaju moć.

Oni pokreću i druga pitanja kao što su sistem obrazovanja, ekologija i globalno zagrijevanje, socijalna sigurnost. Oni su ovog puta tražili od policije dozvolu za održavanje protesta, što u Njujorku nije potrebno, ali ovako je demonstrantima omogućilo više prostora za djelovanje, na primjer blokiranjem čitavih ulica.

“Okupirajte Vol strit” magnet za nezadovoljne

Za tri nedelje, pokret “Okupirajte Vol strit” postao je magnet za veliki broj nezadovoljnih Amerikanaca, u vrijeme kada većina stanovništva smatra da je zemlja na pogrešnom putu.

Najprije je nekoliko desetina njih namjeravalo da podigne šatore na Vol stritu, što im nije dozvoljeno, pa su se praktično naselili u obližnjem parku, gdje su donijeli i dušeke za spavanje, a odakle su povremeno organizovali protestne šetnje.

U jednoj takvoj šetnji, koje je vodila preko Bruklinskog mosta, u subotu se okupilo nekoliko hiljada učesnika. Pošto su neki od njih sa pješačkog dijela prešli na dio mosta kojim se kreću vozila, intervenisala je policija i privela oko 700 okupljenih, a saobraćaj je bio blokiran nekoliko sati.

Američki mediji su sve do tada uglavnom ignorisali protest u Njujorku.

Galerija