Izvršni savjet Uneska za punopravno članstvo Palestine

Predlog, podnijet na inicijativu grupe arapskih zemalja, biće krajem mjeseca podnijet Generalnoj konferenciji Uneska na konačno usvajanje
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2011. 17:39h

Palestinci su zabilježili prvu diplomatsku pobjedu u svom nastojanju da im se prizna država kada je danas u Unesku odobrena preporuka da Palestina postane punopravni član te organizacije.

Prema izvorima u Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu, Izvršni savjet tog tijela je sa većinom od 40 glasova od 58 odobrio preporuku da se Palestini da status punopravnog člana.

Francuska je navela da smatra da je preuranjeno da Palestina traži punopravno članstvo u Unesku i da bi za nju sad prioritet trebalo da bude obnova pregovora sa Izraelom

Predlog, podnijet na inicijativu grupe arapskih zemalja, biće krajem mjeseca podnijet Generalnoj konferenciji Uneska na konačno usvajanje.

Da bi dobila status punopravnog člana te organizacije, Generalna konferencija treba da usvoji preporuku dvotrećinskom većinom od 193 zemlje članice, na sastanku koji će se održati od 25. oktobra do 10. novembra u Parizu, sjedištu organizacije.

Odobrenje ove preporuke ima vrlo jak simbolički značaj u trenutku kada Palestinci traže punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama u zahtjevu podnijetom Savjetu bezbjednosti UN, navodi agencija Frans pres.

SAD su rekle da će uložiti veto na zahtjev u UN, dok je Francuska predložila da se Palestini da status države posmatrača tako što bi taj predlog bio podnijet Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Kako navodi Frans pres Izvršni savjet Uneska, gdje ne postoji pravo ulaganja veta, je u Unesku pandan Savjetu bezbjednosti UN dok njegova Generalna konferencija može da se poredi sa Generalnom skupštinom UN.

Palestinci sada imaju status posmatrača u Unesku.

Palestinski ministsar spoljnih poslova Rijad al Maliki je u Ramali nešto prije objavljivanja rezultata glasanja u Unesku govorio o "ogromnim pritiscima" SAD i Izraela protiv prihvatanja zahtjeva Palestine.

Francuska je navela da smatra da je preuranjeno da Palestina traži punopravno članstvo u Unesku i da bi za nju sad prioritet trebalo da bude obnova pregovora sa Izraelom.

Bonus video: